Borrell elítélte az Aung Szan Szú Kjí ellen kiszabott újabb börtönbüntetést

Aung Szan Szú KjiJosep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője elítélte és igazságtalannak nevezte, hogy Mianmarban meghosszabbították a hatalomból katonai puccsal eltávolított, Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí börtönbüntetését.

Az illetékes mianmari bíróság hétfőn, korrupciós vádakkal ítélte további hat év börtönbüntetésre Aung Szan Szú Kjít. A 77 éves ellenzéki vezetőre már 11 éves börtönbüntetést róttak ki más ügyekben, és további hét perben folyik ellene jelenleg is eljárás. A vádpontok között szerepel vesztegetés és választási törvénysértés is, az összesen kiszabható büntetés elérheti a 190 évet.

Borrell Twitter-üzenetében felszólította a mianmari vezetést, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a Nobel-békedíjas politikust, az összes politikai foglyot, valamint arra, hogy „tartsák tiszteletben az emberek akaratát”.

Mianmarban folyamatos belpolitikai feszültség uralkodik azóta, hogy 2021 februárjában a hadsereg átvette a hatalmat. A választáson győztes Aung Szan Szú Kjít és további több tízezer ellenzéki politikust vagy máskéntgondolkodót bebörtönöztek. Az ENSZ emberiesség ellen elkövetett bűntettnek nyilvánította a katonai junta által elkövetett cselekményeket, és szankciókat léptetett életbe Mianmar ellen.

Kanada 2018-ban megfosztotta a korábban neki adott tiszteletbeli állampolgárságtól, mert a kanadai parlament bűnrészesnek tartja a rohingja kisebbség elleni 2017. évi – az ENSZ Biztonsági Tanácsa által is elítélt – mianmari erőszakos cselekmények (etnikai tisztogatások) elkövetésében. 2018 novemberében az Amnesty International vette vissza a 2009-ben neki ítélt „A Lelkiismeret Nagykövete” díját, amiért nem küzdött az emberi jogokért, és totális közömbösséget mutatott a mianmari katonaság emberiesség elleni bűncselekményei és a szólásszabadság elfojtása kapcsán. Az Európai Parlament 2020. szeptember 11-én visszavonta a mianmari vezetőtől a Szaharov-díjat.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment