Crypto Crash: Mit kell tudni a befektetőknek

bitcoin - tradingplatformsA Bitcoin értéke a 2021. novemberi csúcspontja óta több mint felére esett vissza, ami az egész kriptopénzpiac összeomlását okozta. A Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) is olyan meredek esést szenvedett el, hogy a befektetők megijedhettek. Amikor egy hónappal ezelőtt mindkét kriptovaluta a mézeshetek időszakát élvezte, ki gondolta volna, hogy ilyen meredek zuhanással kell szembenézniük?

A Bitcoin értéke a 2021. novemberi csúcspontja óta több mint felére esett vissza, ami az egész kriptopénzpiac összeomlását okozta. A Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) is olyan meredek esést szenvedett el, hogy a befektetők megijedhettek. Amikor egy hónappal ezelőtt mindkét kriptovaluta a mézeshetek időszakát élvezte, ki gondolta volna, hogy ilyen meredek zuhanással kell szembenézniük? A kriptopiacon elterjedt gyenge hangulat miatt a befektetők kivonták a pénzüket, aminek következtében a Tether (USDT) elvesztette a dollárhoz való kötöttségét.

A bitcoint (lásd bitcoin era) gyakran tekintik jó fedezeti eszköznek az infláció ellen. Ez azt jelenti, hogy az infláció nem érinti a top kriptopénzt. Lehet, hogy ez nem minden alkalommal igaz; legalábbis a piac ezen a héten ennek volt tanúja. A magas infláció és a szigorúbb monetáris politika a kripto befektetőkre is hatással volt, ami a piac összeomlásához vezetett. Ezek a fejlemények azt mutatják, hogy a kriptónak most nagyobb piaca van, és egyre inkább mainstream lesz.

Stabilcoinok

A stabilcoinok elvileg megőrzik az értéküket. Ezek mögött fiat valuták állnak, mint az amerikai dollár, az arany, vagy akár más kriptovaluták. A Bitcoin összeomlása súlyosan érintette a Terra és a TerraUSD-t. A Terra működése a felelős ezért.

A Terra (LUNA) és a TerraUSD (UST) a Terra hálózat két natív tokenje. A TerraUSD célja, hogy algoritmusok segítségével fenntartsa az amerikai dollárhoz való kötöttségét. Tehát ha valaki UST-t akar veretni, akkor el kell égetnie a LUNA dollárral egyenértékű mennyiségét. Ugyanígy működik ez fordítva is. Így tartja fenn a protokoll az UST árfolyamát.

2022 márciusában a Luna Foundation Guard (LFG), hogy még több párnát adjon a stabilcoinjának, úgy döntött, hogy a Bitcoin-t is hozzáadja a tartalékához. Az elképzelés az volt, hogy ha valami baj történne az árakkal, a Bitcoin-támogatás segíthet az UST stabilizálásában. Sajnos ez nem történt meg, és a tőzsde összeomlott, a Bitcoin összeomlott, majd az egész kriptopiac összeomlott.

A Terra (LUNA) jelenleg 0,000000999967 dolláron kereskedik tokenenként, ami 14359%-os csökkenést jelent a 2022. áprilisi 119,18 dolláros történelmi csúcsról. A TerraUSD (UST), amely elvesztette a dollárhoz kötöttségét, jelenleg 0,13 dolláron kereskedik – számolt be a coingecko.com.

A vérfürdő átterjedt a többi stabilcoinra is, például a Tether (USDT), a legnagyobb stabilcoinra, amely elvesztette a dollárhoz való kötöttségét. Május 12-én az UST árfolyama egy ponton 0,6841 dolláros történelmi mélypontot ért el. Ez azt jelenti, hogy az USDT birtokosainak tokenje kevesebbet ér, mint 1 dollár. A coingecko.com szerint azonban a token jelenleg újra a régi kerékvágásban van, 1 dolláron kereskednek vele.

bitcoin tradingplatformsA végeredmény

A kriptokrach sok tanulsággal szolgált ezen a héten. Még a legjobb altcoinok, mint a Terra is szenvedhetnek egyik napról a másikra veszteségeket és küzdhetnek a túlélésért. A decentralizált algoritmusú stabilcoinok, mint például a TerraUSD mögött álló ötlet lenyűgözőnek tűnik, de jobb stratégiára van szükség. Az olyan központosított stabilcoinok, mint a Tether (USDT), amelyeket gyakran kritizálnak az elégtelen készpénztartalékok miatt, válság idején tehetetlenül néznek ki.

Mi az a kriptopénz?

A kriptopénz olyan digitális vagy virtuális fizetőeszköz, amelyet kriptográfiával biztosítanak, ami szinte lehetetlenné teszi a hamisítást vagy a dupla elköltést. Számos kriptovaluta decentralizált hálózat, amely a blokklánc-technológián alapul – egy olyan elosztott főkönyv, amelyet számítógépek szétszórt hálózata kényszerít ki. A kriptovaluták egyik meghatározó jellemzője, hogy általában nem központi hatóság bocsátja ki őket, így elméletileg immunisak a kormányzati beavatkozásra vagy manipulációra.

Mi az a tőzsde?

A tőzsde tágabb értelemben a tőzsdék és egyéb helyszínek összességét jelenti, ahol a köztulajdonban lévő vállalatok részvényeinek vétele, eladása és kibocsátása zajlik. Az ilyen pénzügyi tevékenységeket intézményesített hivatalos (fizikai vagy elektronikus) tőzsdéken vagy meghatározott szabályok szerint működő tőzsdén kívüli (OTC) piactereken keresztül végzik.

Mik azok a stabilcoinok?

A stabilcoinok olyan kriptovaluták, amelyek értékét egy másik valuta, árucikk vagy pénzügyi eszköz értékéhez kötik, vagy ahhoz kötik. A stabilcoinok célja, hogy alternatívát nyújtsanak a legnépszerűbb kriptovaluták – köztük a Bitcoin (BTC) – nagyfokú volatilitásával szemben, ami miatt az ilyen befektetések kevésbé alkalmasak a tranzakciók széles körű lebonyolítására.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment