Fogvatartottat bántalmaztak börtönőrök

Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási IntézetNégy büntetés-végrehajtási dolgozó a gyanú szerint életveszélyesen megvert egy fogvatartottat, a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vette őket, a bíróság pedig pénteken elrendelte a letartóztatásukat.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség őrizetbe vett négy büntetés-végrehajtási dolgozót, akik a gyanú szerint életveszélyesen megvertek egy fogvatartottat.

A rendelkezésre álló adatok szerint szeptember 25-én reggel a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben egy vagyon elleni erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabadságvesztését töltő középkorú fogvatartott a figyelmeztetések ellenére ismételten megszegte az intézeti szabályokat.

Ezt észlelte a felügyelet, és két büntetés-végrehajtási dolgozó a fogvatartottal szemben testi kényszert és bilincset alkalmazott. A megalapozott gyanú szerint a felügyelők – később még két társuk is csatlakozott hozzájuk – túllépték a jogszerű intézkedés kereteit és többször megütötték a férfit, akit a mentők eszméletlenül, életveszélyes állapotban vittek kórházba.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága elítéli a fogvatartottak bántalmazását

A nyomozó ügyészség hivatalos eljárásban, csoportosan elkövetett bántalmazás és életveszélyt okozó testi sértés miatt gyanúsítottként hallgatta ki a büntetés-végrehajtási dolgozókat, akik tagadták a bűncselekmény elkövetését. A főügyészség tájékoztatása szerint a bűncselekmény – a bűnhalmazatra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A nyomozó ügyészség indítványozta valamennyi gyanúsított letartóztatását.

A Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsa azt közölte, hogy mind a négy gyanúsított letartóztatását elrendelte. A bíróság döntése nem végleges, mivel a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Makula György ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs vezetője azt írta, a büntetés-végrehajtási szervezet elítéli a fogvatartottak bántalmazását. „Az ilyen cselekedetek elfogadhatatlanok, amelyek ellen szervezetünk minden rendelkezésünkre álló eszközzel fellép” – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtási szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy munkatársai még a legkevésbé együttműködő, verbális vagy akár fizikai agressziót tanúsító fogvatartottak esetében is higgadtan, jogszerűen és szakszerűen intézkedjenek. Hozzátette, a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben történt rendkívüli eseménnyel kapcsolatban a börtön a szükséges intézkedéseket megtette, az intézet parancsnoka az érintett állománytagokkal szemben fegyelmi eljárást rendelt el, és felmentette őket szolgálati beosztásukból. „Ezen túl tovább erősítjük a börtönök felügyelőinek képzését, érzékenyítését és pszichikai felkészítését a rendkívüli események hatékony és szakszerű kezelése érdekében” – tette hozzá a kommunikációs vezető.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment