Hazaküldik az orosz vadászgép által provokált lengyel repülőgépet

SU-35Felfüggeszti a Frontex annak a lengyel repülőgépnek a részvételét a fekete-tengeri missziójában, amelyet a minap veszélyesen megközelített egy SU-35 orosz vadászgép – közölte az Európai Unió part- és határvédelmi ügynöksége.

A varsói székhelyű Frontex a Polskie Radio 24 lengyel közszolgálati hírcsatornának továbbított közleményében nyugtalanságát fejezte ki a pénteken történt incidens miatt. Vasárnap a lengyel határőrség közölte: az uniós misszió keretében őrködő, Turbolet L-410 személy- és teherszállító, civil státuszú repülőgépét háromszor „agresszív és veszélyes” módon, mintegy öt méterre megközelítette az orosz vadászgép. Az incidens során a lengyel gép turbulenciába került, és kényszerleszállást hajtott végre.

A román parancsnokság alatt folyó fekete-tengeri misszióban a személyzet biztonsága érdekében a Frontex a bukaresti kormányzattal együtt folyamatosan értékeli az őrjáratok további terveit – húzták alá az ügynökség hétfői közleményében. Bejelentették továbbá, hogy az incidens által érintett lengyel gép és ötfős személyzete részvételét a misszióban biztonsági okokból felfüggesztik, a többi járőr viszont a terveknek megfelelően folytatja munkáját.

A közleményben felidézték: a Frontex 2019 óta folyamatban lévő fekete-tengeri missziója keretében végzett jelenlegi művelet befejezését december közepére tűzték ki, célja az illegális bevándorlás, az orvvadászat, a tengerszennyezés, és más határokon átnyúló bűncselekmények megelőzése a Fekete-tenger nyugati vizeiben.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő hétfői sajtóértekezletén megerősítette előző napi álláspontját, hogy a pénteken történt légi incidens orosz provokáció volt.

„Tartsuk szem előtt, hogy Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot, ezért kerülhet sor ilyen típusú provokációkra” – jelentette ki a szóvivő. Úgy látja: Moszkva az ilyen incidensek révén „emocionális reakciók kiváltására törekedhet a NATO részéről”, mégpedig annak érdekében, hogy támadó jellegűnek állítsa be az észak-atlanti szövetséget, amely viszont – mint Müller aláhúzta -, egy védelmi jellegű szervezet.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment