Honvédségi helikopter-baleset: Katonai tiszteletadással fogadták az áldozatokat

helikopter balesetKatonai tiszteletadással fogadták a Horvátországban, kiképzés közben helikopter-balesetben meghalt magyar katonák földi maradványait kedden Szolnokon.

Az áldozatok magyar zászlóval takart, nemzetiszín szalaggal átkötött koporsóit Mi-17-es helikopter szállította az MH 86. Kiss József Helikopterdandár területére. A Légierő Zenekar Szolnok közreműködésével, a díszegység sorfala előtt Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság parancsnoka felvezetésével szállították a koporsókat a hangárba.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a ceremónia után azt mondta: „ma a gyász napja van”, három hős bajtárs, magyar katona földi maradványait hozták haza Horvátországból. Radnai Ádám százados, Konrád Dávid főhadnagy és Lőrincz Tamás zászlós kötelességük teljesítése közben, hazájuk szolgálatában hunytak el – tette hozzá.

Büszkék vagyunk rájuk! – hangsúlyozta a tárcavezető.

A Magyar Honvédség saját halottjának minősítette a három áldozatot – mondta, kiemelve: minden segítséget megadnak az elhunyt katonák hozzátartozóinak. A Kormány, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és saját nevében őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családjának. A horvátországi baleset eseményeinek kivizsgálása még tart. A tragédia rendkívül nehéz terepszakaszon történt, a vizsgálat eredményéről információk birtokában tájékoztatják majd a közvéleményt – mondta a honvédelmi miniszter.

Kálinger Roland és Mészáros László alezredesek, tábori lelkészek az eseményen hősöknek nevezték az elhunytakat. A három bátor pilóta megcselekedte, amit megkövetelt a hazájuk, közben életüket áldozták – emlékezett rájuk Kálinger. Tudták, hogy a repülés „veszélyes üzem, mégsem vonakodtak teljesíteni a feladatukat”. Nem csupán a három katona zuhant le, „kicsit az egész repülővilág összetört”. Szolnokon nincs olyan katona, aki ezt a veszteséget ne személyes veszteségnek tartaná, a Magyar Honvédség állományában nincs olyan „igaz bajtárs”, aki ne érezné át a gyász fájdalmát – fogalmazott. Hiába a legkorszerűbb technika, a legjobb felkészítés, az emberi élet törékeny és mulandó. Ennek tudatában szolgálták hazájukat a katonák, az ilyen embereket hívják hősöknek — mondta Kálinger.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment