Húszéves a Magyar Tartalékosok Szövetsége

Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, a MATASZ elnökeHúsz éve alakult a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ), amely hét elején ünnepi küldöttgyűléssel emlékezett meg a jubileumról. Széles Ernő, a szervezet elnöke elmondta: 2010 óta a tartalékosok létszámában komoly növekedés következett be, mára több mint 11 ezer fővel számolhat a magyar honvédelem.

Két évtizede képez hidat a honvédség és a civil társadalom között a MATASZ, amely a hét elején ünnepi küldöttgyűléssel emlékezett meg húszéves fennállásáról – mondta el Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, a szervezet elnöke. Az eseményen a magyar honvédelem történetét bemutató előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, valamint Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere ismertette a honvédelem és haderőfejlesztés legaktuálisabb kérdéseit.

Széles kifejtette: a MATASZ-t 2001-ben hozták létre, azzal a céllal, hogy – hasonlóan más NATO tagországokhoz – összefogja a tartalékos katonákat és mindazokat a civileket, akik szeretnének tenni a honvédelem ügyéért. A MATASZ tevékenysége során igyekszik lehetőséget biztosítani tagjainak és az érdeklődő civileknek számos jártasság megszerzésére. Versenyeket, lövészeteket szervez, de terepi tájékozódásra, járőrképzésre is várják a jelentkezőket.

„A megalakuláskor sajnos nagyon kevés tartalékos állt rendelkezésre a haderő számára, korábban a honvédelmi tárca sem fordított kellő figyelmet a kérdésre. 2010 után örvendetesen nőtt a tartalékosok létszáma, ma már több mint tizenegyezer ezer főt számlál. Ennek eredményeképp a MATASZ és az általa képviselt tagság súlya is nőtt a honvédelem terén” – állítja a nyugalmazott dandártábornok.

A MATASZ országos tagozatai igyekeznek lefedni a haderő különböző szakmai területeit, így például egészségügyi, repülős, ejtőernyős, valamint búvár és hajós, továbbá hagyományőrző tagozat is működik. A tagozatok által szervezett képzések kifejezetten fontosak, hiszen az általuk megszerzett előképzettség a „honvédelem előszobája” lehet az érdeklődő résztvevők számára – fogalmazott Széles. Hozzátette, hogy a MATASZ célja továbbra is az, hogy érdemi és használható tartalékos állományt biztosítson a honvédelem részére, és képzésekkel, a honvédelem iránti elkötelezettség népszerűsítésével tovább növelje Magyarország tartalékos létszámát.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment