Harmincféle sertéspárizsit vizsgált a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén, élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelő volt.
A hatóság honlapján pénteken közzétett közlemény szerint egy esetben indítottak minőségi probléma miatt eljárást. Az egyik osztrák, wellness megnevezésű párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket. Azt is vizsgálták, hogy helytállóak-e a termékek csomagolásán szereplő gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes feliratok, a vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek.
A közlemény emlékeztet: a tavaly augusztus elseje óta kötelező élelmiszerkönyvi előírás szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40 százalékról 51 százalékra emelkedett. További kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb tíz százalék lehet.
A vizsgált harminc párizsit tíz üzem állította elő, hét magyar, három osztrák és egy német.
A vizsgálati eredmények és kóstolás alapján a Négih Szupermenta versenyében a szeletelt párizsiknál az első a Berger Feine Extrawurst, a 2. a Pick Nosztalgia, a 3. a Wiesbauer Dunahús Delikát lett, a rúd kiszerelésűeknél a sorrend: Pick Nosztalgia, Berger Feine Extra, Pick Füst Ízesítésű.