Izrael: Gondok a Vaskupolával

vaskupolaHuszonkét rakétát lőttek ki Izrael felé a Gázai övezetből kedden – jelentette az izraeli média az illetékes hatóságok beszámolói alapján.

A rakéták közül tizenhat lakatlan területen landolt, négyet elfogtak a légvédelem ellenrakétái, kettő viszont lakott helyen robbant fel. Utóbbiak közül az egyik – az izraeli mentőszolgálat jelentése szerint – megsebesített három kínai vendégmunkást egy építkezésen Szderót városban, egyiküket közepesen súlyosan, kettejüket könnyebben.

A Vaskupola légvédelmi rendszer kedden hatvanhét százalékos sikerrel működött, ez az arány alacsonynak számít a kilencven százalék feletti korábbi elfogási rátához képest. Az izraeli hadsereg vizsgálja a gyöngébb teljesítmény okát, noha az adatok a jelentős számbeli különbségek miatt nehezen hasonlíthatók össze régebbi statisztikákkal: például egy korábbi – Hajnalhasadás nevű – hadműveletben ezeregyszáz rakéta nyomán mértek kilencvenhat százalékos sikert.

Legutóbb Libanonból kilőtt harmincnégy rakéta ellen vetették be a Vaskupolát: a rendszernek lakott területekre becsapódni készülő 28 rakétát kellett volna feltartóztatnia, de hármat nem sikerült elfognia.

A mostani rakétatámadás előtt az izraeli hadsereg tankokkal is lőtt célpontokat a Gázai övezetben, válaszul négy, reggel Izrael felé elindított palesztin rakétára. Ez utóbbiakat azért lőtték ki, mert éjjel egy izraeli börtönben életét vesztette Kader Adnan, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik őrizetbe vett vezetője, aki nyolcvanhat napja éhségsztrájkot folytatott. Ezek a gázai támadások nem okoztak sebesülést vagy anyagi kárt.

Az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt a gázai rakétákra
Az izraeli hadsereg kedden késő este légicsapásokat hajtott végre a Gázai övezet katonai célpontjai ellen, válaszul a nap folyamán Gázából Izraelbe lőtt rakétákra – jelentette a helyi sajtó. Az izraeli hadsereg közlése szerint a légicsapásokat válaszul indították a kedden izraeli területekre célzott harminchét rakétára. Palesztin lapok az övezet északi részén hallható robbanásokról számoltak be, egyelőre nem érkeztek jelentések sebesültekről. A Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a hadsereg főparancsnoksága közötti helyzetértékelést követően izraeli tisztviselők azt nyilatkozták, hogy Jeruzsálem a szokásosnál jelentősebb és szélesebb körű válaszlépésekre készül, még akkor is, ha ez kiváltja a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet további rakétatámadásait.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment