Kazah tüntetések: Borrellnek a külső katonai segítség elkerülendő helyzetek emlékeit idézi

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeA külső katonai segítség elkerülendő helyzetek emlékeit idézi – jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő arra reagálva, hogy Oroszország és Fehéroroszország is békefenntartó erőket küldött Kazahsztánba a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) döntése alapján.

Twitter-üzenetében Josep Borrell kijelentette: nagy aggodalomra adnak okot a kazahsztáni fejlemények. Hangsúlyozta: a civilek jogait és biztonságát minden körülmények között biztosítani kell. Az Európai Unió kész támogatást nyújtani Kazahsztánnak a válság kezelésében – tette hozzá.

Borrell – aki háromnapos látogatáson Ukrajnában tartózkodik – a mikroblogban azt is közölte, hogy “jó megbeszélést” folytatott Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. Tájékoztatása szerint megvitatták, miként lehetséges közösen szembenézni az ukrán határon jelentkező, orosz katonai csapatösszevonás jelentette vélt külső fenyegetéssel, illetve azt, hogyan lehetne tovább erősíteni Ukrajna belső ellenálló képességet az átfogó reformprogram folytatása révén.

“Ukrajna biztos lehet az Európai Unió nem szűnő támogatásában” – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment