Kiadatási letartóztatásba került egy Kanadában elkövetett emberölés gyanúsítottja

Fővárosi TörvényszékA Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a szlovák-kanadai állampolgárságú férfinak a kiadatási letartóztatását, akivel szemben a kanadai Ontario Kerületi Bíróság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot emberölés és emberölés kísérlete miatt.

A rendelkezésre álló adatok alapján a terhelt és barátnője február 28-án egy üzleti találkozón vett részt a terhükre rótt bűncselekmény két sértettjével. A megbeszélés során a férfi mindkét személyt meglőtte. Az egyik áldozat a helyszínen meghalt – közölte az Fővárosi Törvényszék.

A férfi és a barátnője ezután külföldre menekült – tették hozzá. A nő ügyében nyáron döntött a bíróság, ő hozzájárult a kiadatásához, így azóta már Kanadában van. A bíróság eljárása során megállapította, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a férfi esetében a kiadatás, illetve a kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak. A kiadatás kérdésében a döntést az igazságügyi miniszter hozza meg – írták.

A bíróság szombati végzésében rendelkezett a specialitás elvének alkalmazásáról is, ami szerint a terheltet kiadatása esetén a kanadai hatóságok kizárólag a jelen kiadatási kérelemben szereplő ügyekkel kapcsolatban állíthatják bíróság elé.

A kiadatási letartóztatás – amelynek kezdőnapja július 12. – hat hónapig, azaz 2022. január 12-ig tart. A végzés nem végleges – közölte az Fővárosi Törvényszék.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment