Legálisak lesznek a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban

Várhatóan a jövő tavasztól már törvényesen is hozzáférhetővé válnak a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban. Egy adagnyi “kender” ára 1200 korona (mintegy 13.500 forint) körül lesz – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap hétfőn.

 

A szükséges törvénymódosítást, amely engedélyezné a kender egészségügyi felhasználását, a cseh parlament első olvasatban már jóváhagyta, s a végső szavazásra az ősszel kerül sor.

A gyógyszerek előállításához szükséges vadkendert állami engedély alapján termeszthetik majd a kiválasztott termelők, s maga a gyógyszer kizárólag orvosi vényre lenne kapható. A gyógyszereket és a felhasználókat egyaránt regisztrálni fogják. “Ez nem jelenti a marihuána legalizálásáét” – mondta újságíróknak a közelmúltban Pavel Bém polgári demokrata (ODS) képviselő, a törvénymódosítás egyik előterjesztője. A javaslatot az összes képviselőházi párt támogatja.

A marihuána alapú gyógyszerek engedélyezett gyártásának és felhasználásának szabályait szakértői bizottság készítette elő, amelynek a munkájában orvosok, gyógyszerészek, kábítószerrel foglalkozó szakértők, rendőrségi szakértők, valamint az érintett minisztériumok és parlamenti képviselők vettek részt. A megoldás érdekében számos törvényt kell módosítani.

A marihuána alapú gyógyszereket cseh szakértők szerint egyebek között reuma, HIV-fertőzés, epilepszia, Parkinson-kór és több más betegség gyógyításánál fogják alkalmazni.

A gyógyszerekhez elektronikus vény birtokában lehet majd hozzájutni, a vényt csak szakorvos írhatja fel. A nyilvántartásból kiderül, melyik orvos írta fel a gyógyszert, melyik beteg mikor és mennyi gyógyszert kapott. A kérdéses gyógyszerek 18 éven aluli személyeknek nem lesznek kiadhatók.

A vadkender termesztésére, illetve behozatalára szóló engedélyeket az állami gyógyszerintézet adja ki. “Azzal számolunk, hogy legfeljebb tíz licencet adunk ki” – közölte Jindrich Voboril nemzeti drogellenes koordinátor. A vadkender házilagos termesztését ezután sem engedélyezik. A szakbizottság részletesen rögzítette azokat a feltételeket is, amelyeket a termesztőknek teljesíteniük kell. Mindez szigorú állami felügyelet alatt fog zajlani.

Jövő tavasszal még külföldről behozott marihuána alapú gyógyszerek kerülnek a gyógyszertárakba. Az újság szerint valószínű, hogy miután beindul a hazai termelés, az árak csökkenni fognak.

Az eredeti elképzelésektől eltérően a marihuána alapú gyógyszereket a betegbiztosító pénztárak nem fogják téríteni.

“Amint a törvény érvénybe lép, tárgyalásokat kezdeményezünk a biztosítókkal, hogy legalább részben térítsék meg az új gyógyszer árát” – nyilatkozta a lapnak Martin Plísek, az egészségügyi tárca vezetőjének helyettese.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

7 Thoughts to “Legálisak lesznek a marihuána alapú gyógyszerek Csehországban”

 1. A csehek ezek szerint kedvelik az IQ alultáplált lakosságot, meg a 30-40 % -ban megugró skrizofén betegek kobórlását az utcán, Igaz a skrizofénia gyógyszerét a TB támogatja , úgy havi 60.000 Ft, azt még be sem akarja venni az elmerokkant, hogy ne legyen rohama.

 2. Az orvosi célú engedély nem egyenlő a kábítószer-fogyasztás legalizálásával. Amit mondasz, az nem tény, hanem vélemény, vigyázz, ez egy veszélyes logika. Köszönjük a véleményed, hozzászólásod és ha tudsz hiteles tanulmányról, ami bizonyítja, hogy az orvosi célú fogyasztás rombolja az IQ-t és skizofréniát okoz, nagyon szívesen közöljük.

 3. Cannabis smoking ‘permanently lowers IQ’
  Teenagers who regularly smoke cannabis are putting themselves at risk of permanently damaging their intelligence, according to a landmark study

  http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/9426205/Cannabis-smoking-permanently-lowers-IQ.html

 4. A New York-i Stony Brook Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint a skizofréniára hajlamos személyek esetében a marihuánahasználat növeli a betegség kialakulásának esélyét, nem csupán a már skizofréniával diagnosztizáltak tüneteit ronthatja. A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, eredményeik nem bizonyítják, hogy a marihuána használata skizofréniát okoz, hiszen a vizsgálataikban olyanok vettek részt, akiket már korábban skizofréniával diagnosztizáltak. Mindazonáltal a füvezés mindenképpen felgyorsítja azt a folyamatot, ami a skizofrénia kialakulását elősegíti a betegségre hajlamos, a betegség kialakulásának kockázatával élő személyekben.

  http://www.hazipatika.com/psziche/fuggosegek/cikkek/skizofreniaban_a_marihuana_is_kockazati_tenyezo/20100610000201

 5. Teens are Using Medical Marijuana Recommended for Others, Study Finds

  A study by the University of Colorado Anschutz Medical Campus in Aurora, Colo. found that teens receiving treatment for substance abuse commonly use “diverted” medical marijuana that is meant for another person. Most of the teens polled likely got it from an adult with a valid medical marijuana registration card.

  The study questioned 164 teens aged 14 to 18 in substance abuse treatment programs in Denver. Of those surveyed, 74% used marijuana meant for someone else an average of 50 times. Recent legislation in Colorado has opened the door to more legalized marijuana use in the state, but the findings suggest that the policies are causing improper use of medical marijuana by young people. Unfortunately, most teens surveyed believe that marijuana use comes with little or no risk. According to the report, those who began using marijuana at a young age were more dependent on the drug and showed more symptoms of conduct disorder. Lead author Stacy Salomonsen-Sautel and her colleagues concluded that policy-makers need to improve safeguards to prevent teens and other high-risk groups from getting access to the drug. The research implies that there is considerable diversion occurring from registered users in the state to these high-risk teens and others with medical marijuana easily accessible.

  http://www.getsmartaboutdrugs.com/news/teens_are_using_medical_marijuana_recommended_for_others_study_finds.html

Leave a Comment