Orosz agresszió: Ukrán hírszerzők végeztek a luhanszki fegyveres erők volt parancsnokával

Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a "népi milícia" volt parancsnokaAz ukrán katonai hírszerzés közölte szerdán, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amelynek következtében meghalt Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a „népi milícia” volt parancsnoka.

A szakadár Donyec-medencei terület „parlamentjének” képviselőjeként tevékenykedő férfi szerda reggel vesztette életét autórobbanás következtében. „A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselővel közösen hajtottuk végre” – írta a hírszerzés a közleményében. Hozzátették, hogy Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat egyaránt embertelen gyötrelmeknek vetettek alá, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket. Az ukrán parlament közben újabb kilencven nappal, 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában – közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő. Tájékoztatása szerint a két előterjesztést 329 és 322 képviselő támogatta, elfogadásukhoz legalább 226 szavazat volt szükséges. A képviselő arra emlékeztetett, hogy az orosz invázió kezdete óta a kijevi törvényhozás kilencedik alkalommal szavazta meg a hadiállapot meghosszabbítását.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben hatvan alkalommal hajtottak végre támadásokat ukrajnai energetikai infrastrukturális létesítmények ellen különféle fegyverekkel. „Minden újabb támadás után megnő az igény új energetikai berendezések iránt, ezért fontos a partnerek segítsége az ukrán energiaszektornak” – hangsúlyozta a tárca. Herman Haluscsenko energetikai miniszter kiemelte, hogy a 2024-2025-ös fűtési szezon előtt végre kell hajtani a termelés nagyarányú decentralizálását. „A következő, 2024-2025-ös fűtési szezont több mint 300 megawatt összteljesítményű gázturbinákkal és generátorokkal szeretnék elkezdeni – idézte a minisztert az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzók közléseiből készült szerdai összeállításában kiemelte, hogy az elmúlt 24 órában lezajlott orosz tüzérségi támadások következtében Donyeck megyében három helyi lakos, a déli herszoni régióban pedig egy civil vesztette életét.

Az ukrán vezérkar szerdai helyzetjelentésében kiemelte, hogy előző nap 45 összecsapás volt az ukrán és az orosz erők között. A vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 780-nal 307 640-re nőtt, az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek között nyolc orosz harckocsit, 29 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint tíz drónt.

Ukrán védelmi tárca: újabb hadifogolytábort nyitnak Ukrajnában

A fogságba ejtett orosz katonák nagy száma miatt a közeljövőben új hadifogolytábor nyílik Ukrajnában – számoltak be az „Élni akarok” elnevezésű, az ukrán védelmi minisztérium által indított projekt központjának munkatársai.

A kiadott közleményben hozzátették, hogy ezzel párhuzamosan egy másik tábor létesítésének előkészítése is zajlik.

„A hadifoglyok számának növekedése egyrészt a fronton kialakult helyzetnek, másrészt az orosz katonák alulmotiváltságának köszönhető, továbbá annak, hogy az orosz fél blokkolja a hadifogolycserét” – magyarázták, hangsúlyozva, hogy az új tábor körülményei megfelelnek majd a nemzetközi humanitárius jog minden követelményének.

Leszögezték, hogy a fogolytáborban az orosz katonák részére orvosi ellátást, napi háromszori étkezést biztosítanak, továbbá kapcsolatot tarthatnak rokonaikkal, és a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői is folyamatosan kapcsolatba léphetnek velük. A fogolytábor mélyen a hátországban lesz, ahogy azt a genfi egyezmények előírják – tették hozzá, közelebbről azonban nem nevezték meg a létesítmény helyét.

„A hadifoglyok fogva tartása kizárólag a genfi egyezményekben meghatározott helyeken történik, mert az Oroszországi Föderációval ellentétben Ukrajna betartja a nemzetközi humanitárius normákat. Ezzel szemben az orosz fél közönséges börtönökben és fegyintézetekben tartja fogva az ukrán katonákat köztörvényes elítéltekkel együtt, olykor embertelen körülmények között, anélkül, hogy tiszteletben tartanák és valóban elismernék hadifogoly státuszukat” – áll az ukrán közleményben.

Orosz rakéta talált el egy külföldi civil hajót Odesszában, áldozatok

Az orosz hadsereg rakétával eltalált egy libériai zászló alatt közlekedő polgári hajót, amikor az belépett a dél-ukrajnai Odessza kikötőjébe – közölte a déli ukrán erők műveleti parancsnoksága a Telegram közösségi oldalon. A közlemény szerint a rakétatámadás következtében a kereskedelmi hajó legénységének három Fülöp-szigeteki állampolgárságú tagja megsebesült, egyiküket kórházba szállították. Életét vesztette egy hajóirányító, egy másik kikötői dolgozó pedig megsebesült. A déli parancsnokság szerint a H-31 típusú lokátorromboló rakétát a Fekete-tenger felől, egy taktikai repülőgépről indították.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment