Legfontosabb nyersanyagunk: a magyar mérnöki tudás

Katonai célokra is használható szélessávú adatrádió-rendszert fejlesztett a BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. – számolt be az újdonságról a Biztonságpiacnak Kerekes Kálmán, a társaság műszaki-értékesítési menedzsere. A demonstrációra alkalmas prototípus már készen áll, további képességek fejlesztésével és integrálásával pedig egy világszínvonalú terméket vihet piacra a magyarországi vállalat.

— Az elmúlt években a műszaki innováció forradalma kezdett körvonalazódni Magyarországon és a nemzetközi piacokon is. Elektronikai kutató-fejlesztő cégként a BHE Bonn Hungary milyen változásokat érzékel ezen a területen?
— Technológiaváltási és technológiaportfólió-bővítési folyamatok mennek végbe a BHE Bonn Hungary életében éppúgy, mint a szektor valamennyi más, fejlesztéssel és gyártással foglalkozó szereplőjénél. Általános tapasztalat, hogy a piac ma már nem csupán azt követeli meg, hogy egyre újabb eszközöket, egyre magasabb frekvenciákon működő berendezéseket gyártsunk, hanem azt is, hogy például a jól bevált gallium-arzenid alapú technológia mellé megtanuljuk és alkalmazzuk a gallium-nitrid alapút is, mert egyes területeken erre van szükség és kereslet. A BHE kiemelt piacain, így az űrtávközlésben és a védelmi iparban is nagy megbízhatóságú eszközök kellenek, e két terület szinergiáit pedig maximálisan hasznosítani tudjuk. Űrtávközlési alkalmazások terén idén is, és az elmúlt években is, folyamatosan nagyon magas hozzáadott értéket képviselő termékekre kapunk megrendeléseket, amelyek megvalósítása során újabb területeken szereztünk tudást, képességeket és tapasztalatot. Olyan eszközök kifejlesztésére kapunk megrendeléseket, amelyek nagy presztízsértékűek, kifejlesztésük magas műszaki felkészültséget igényel, és Európában vagy távolabb sem gyártja őket senki.

— Alapvetően miből erednek azok a képességek, amelyek versenyelőnyt jelentenek a BHE számára?
— Társaságunk legfontosabb nyersanyaga a magyar mérnöki tudás, folyamatosan fejlődünk, vertikálisan és horizontálisan egyaránt. A száz százalékban magyar tulajdonú és vezetésű BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. mikrohullámú és nagyfrekvenciás hírközlési berendezések fejlesztésével foglalkozik, ezen belül három fő területre koncentrálunk: a védelmi és biztonságiparra, a mobil- és vészhelyzeti kommunikációra, valamint az űrtávközlésre. Az alapítás óta eltelt 28 év alatt a cégvezetés folyamatosan arra törekedett, hogy az üzleti haszon nagy részét visszaforgassa a vállalatba, így ma már nagyon komoly mérőműszerparkkal rendelkezünk. Cégbejáráskor azt szoktam mondani a vendégeknek, hogy „most belépünk a boszorkánykonyhába, ahol nagy üstökben főzik a gigahertzeket és a decibeleket, mintegy nyolcvan százalékban exportra”. Hozzáteszem, hogy ezek a decibelek nem azok, amiket a nagyközönség a hangszórókból ismer, ezek mikrohullámúak és hallhatatlanok – még a denevéreknek is.

— Ezt a speciális termékkört figyelembe véve, melyek a társaság termékstratégiájának jellemzői?
— A piacon a versenyben maradáshoz ma már nem elegendő, ha kitűnő paraméterű, a műszaki specifikációnak maradéktalanul megfelelő termékeket gyártunk. Elengedhetetlen, hogy ezek intelligensek, programozhatók is legyenek, valamint a kezelést és karbantartást is a lehető legnagyobb mértékben meg kell könnyítenünk a felhasználónak. Ma már olyan intelligens erősítőket fejlesztünk és gyártunk, amelyeknél működés közben alkatrészenként, valós időben látható az egyes áramköri elemek áramfelvétele, így hajszálpontosan beazonosítható, hogy szükség esetén hol kell beavatkozni. Vészhelyzeti kommunikációs fejlesztéseink szintén nagyon magas színvonalat képviselnek. A svájci alagutak és német metróvonalak mellett talán elég, ha még csak annyit említek, hogy Európa legmagasabb épülete, a 462 méter magas, nagy presztízsű és biztonsági szempontból kiemelten érzékeny Lakhta Center vészhelyzeti kommunikációs rendszerének beszállítói lettünk 2018-ban.

— Említette a hadiipari fejlesztéseket. Milyennek ítélik a jelenlegi piaci „hangulatot”?
— Európa- és világszerte haderőfejlesztési programok előkészítése, illetve megvalósítása zajlik. A Zrínyi 2026 program hírére olyan nagyságrendű külföldi vállalatok jelentek meg a magyar védelmi piac körül, amelyeknek csak a marketingosztálya nagyobb, mint egy-egy magyar vállalat. Ilyen nemzetközi környezetben kell helytállnunk nekünk is és azoknak a magyar védelmi ipari vállalkozásoknak, állami tulajdonú cégeknek, amelyek részt szeretnének venni ebben a hatalmas fejlődési lehetőségeket magában rejtő, nagyszabású projektben. Mindenképpen meg kell említenem a Magyar Védelmiipari Szövetség céltudatos munkáját és támogatását, amellyel a tagságot – köztük bennünket is – évek óta segíti és ösztönzi a hazai fejlesztői munka és a hazai gyártási tevékenység magasabb szintre emelésében. 

— Milyen konkrét lehetőségeket lát a BHE Bonn Hungary a Zrínyi 2026 program kapcsán?
— Sárkány ellen sárkányfű, háború és terror ellen „békemikrohullám”. Komolyra fordítva a szót, egy védelmi rendszerben létfontosságú a megbízható és gyors kommunikációs csatornák magas szintű kiépítettsége és zavarásvédelme. Számunkra nagyon örvendetes az a tény, hogy a Zrínyi 2026-ban jelentős hangsúlyt kap a kommunikáció fejlesztése. Ehhez kapcsolódóan nagy reményeket fűzünk szélessávú MIMO-Mesh adatrádió-rendszerünkhöz, amelynek alapképességekkel rendelkező, demonstrációra alkalmas prototípusát már kifejlesztettük. Meg vagyok győződve arról, hogy nem túlzás azt állítani: további képességek hozzáfejlesztésével egy világszínvonalú terméket tudunk piacra bocsátani, amivel hozzájárulunk a hazai védelmi képességek magasabb szintre emeléséhez.

— Miben rejlik ennek a terméknek az újszerűsége?
— A fejlesztés ékes példája a már említett beépített intelligenciának. A rendszer mozgó és fix végpontok között szélessávú kommunikációt valósít meg, amelynek során nagy mennyiségű adat gyors és megbízható továbbítása történik. Infrastruktúra nélküli körülmények között működik, változó környezetben – terepen, városon belül, épületen belül, föld alatt, illetve a levegőben. A rendszer tábori ad hoc LAN, illetve nagy kiterjedésű hálózatok kialakítására, GPS-kiegészítéssel csapat- vagy flottakövetés megvalósítására egyaránt alkalmas, kétirányú élő videó-, adat- és hangátvitelt hoz létre, de szenzorhálózatok kialakítását is lehetővé teszi. A rendszer két technológiát egyesít: a MIMO-t (Multiple Input Multiple Output) és a Mesh-elvet, így a rendszer önkonfiguráló és öngyógyító. Minden rádiókészülék egyben átjátszó állomás is a rendszer többi készüléke által generált adatfolyamok számára. Adaptív algoritmusok folyamatosan számítják, kijelölik és frissítik a rádiókészülékek közötti optimális adatátviteli útvonalakat. Az átvitel erősen zavarálló és titkosított. A készülékek kétféle méretben – hordozható, illetve járműbe szerelhető változatban – állnak rendelkezésre, automatikusan működnek, kezelésük emberi figyelmet, beavatkozást nem igényel. A rendszer és a készülékek egyaránt kiválóan alkalmasak harcászati feladatokra, ami a folyamatos, gyakorlatilag megszakíthatatlan, zavarás- és lehallgatásbiztos kommunikációnak köszönhető. A rádiókészülékekhez testkamera, szájmikrofon, fülhallgató, töltényszámláló, ABV sugárzásmérő, akkumulátortöltöttség-mérő, pulzusmérő, testhelyzet-érzékelő, illetve egyéb szenzorok csatlakoztathatók.

— Milyen tervekkel kezdi a BHE Bonn az idei évet?
— Jelenlegi és jövőbeli, még fejlesztés alatt álló termékeinkkel sok-sok gigahertzet és békedecibelt szeretnénk reptetni a magyar és nemzetközi éterben. A megfelelő mérnökgárda biztosításához pedig további erőfeszítéseket kívánunk tenni munkatársaink szakmai tudásának folyamatos emelésével, illetve a megfelelő utánpótlás érdekében egyetemekkel való együttműködés keretében foglalkozunk a hallgatók gyakorlati képzésével.

(Az interjú a Biztonságpiac 2019 évkönyvben jelent meg, tavaly februárban.)

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment