Lemondott az amerikai bevándorlásügy nemi diszkriminációval vádolt személyzetise

Lemondott az amerikai bevándorlásügyi és vámhatóság (ICE) egy vezető női munkatársa, miután három munkatársa is nemi alapú „helytelen magatartással” vádolta meg – közölték vasárnap az amerikai napilapok.

 

Suzanne Barr, aki John Mortonnak, az ICE igazgatójának kabinetfőnöke volt, tagadta az ellene felhozott vádakat. Lemondását azzal indokolta: nem kívánja, hogy az ügy akadályozza az intézmény munkáját.

Barr lemondása lapinformációk szerint összefüggésben van azzal a keresettel, amelyet egy különleges ügynök, James T. Hayes nyújtott be az amerikai belbiztonsági minisztérium ellen. Hayes nemi diszkrimináció miatt májusban fordult a törvényszékhez, az ügyről azonban csak három héttel ezelőtt számolt be először a The New York Times.

Hayes, aki az Obama-kormányzat megalakulása előtt a fogva tartási és kitoloncolási műveleteket irányította, azt állítja, hogy fokozatosan mellőzték és háttérbe szorították a saját területén. Panaszai alapvetően Janet Napolitano belbiztonsági miniszter két kinevezettjével, Suzanne Barr-ral és Dora Schriróval kapcsolatosak, akik 2009 februárjában kerültek a minisztériumhoz.

Hayes azt állítja, hogy a Napolitano különleges tanácsadójaként felfogadott Schriro alkalmatlan volt a beosztására, mert sohasem szerzett tapasztalatot a szövetségi szintű bűnüldözésben. A különleges ügynök szerint a nő, aki – közelebbről nem részletezett – viszonyban áll a miniszterrel, ennek ellenére elkezdte átvenni az ő feladatköreit.

A perirat szerint Suzanne Barr egyfajta „klubházszerű atmoszférát” alakított ki a belbiztonsági minisztériumban, célja „a férfi alkalmazottak megalázása és megfélemlítése volt”. Barr állítólag a férfi illemhelyre vitette ki három férfi alkalmazott teljes irodái felszerelését, és többször tanúsított „szexuálisan sértő magatartást”.

Ugyancsak az erősebb nem egyik képviselőjével fordult elő, hogy Barr „titokban” elvette tőle a mobiltelefonját, és arról érzelmes és erotikus tartalmú üzeneteket küldözgetett a főnöknőjének.

A panaszos szerint Barr telefonos konferenciabeszélgetéseken tárgyalt az ő lehetséges kirúgásáról, miután Schriro átvette a feladatköreit. Hayest New Yorkba helyezték át az ICE washingtoni irodájától, ahol egyébként 8500 ember főnöke volt, 2,5 milliárd dolláros költségvetéssel. A férfi ellen 2009-ben hat szabályzatszegési eljárást folytattak le, de ezekben kivétel nélkül tisztázta magát.

Hayes több mint 330 ezer dollár kártérítést követel. Schriro már nem dolgozik a belbiztonsági minisztériumban, biztosként szolgál a New York-i büntetés-végrehajtásnál. Korábban Arizonában dolgozott hasonló területen; ebben az államban akkor Napolitano volt a kormányzó.

Forrás: The New York Times/MTI

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment