Adaptive Hussars 23: szövetségi szinten is felkészültünk Magyarország védelmére!

Szalay-BobrovnickyA Magyarországra települt, magyar vezetésű NATO-harccsoport közel 400 katonájának átcsoportosítása, valamint a részt vevő NATO-nemzetek közötti együttműködés erősítése, a feladatok összehangolt végrehajtása is az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat fő célkitűzései közé tartozott, amelyet kiválóan végzett el a Magyar Honvédség – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

„Az Adaptive Hussars 23 az ország védelmi igazgatási rendszere és a Magyar Honvédség együttműködő képességének felmérésén túl arra is fókuszált, hogy hazánk védelmi képességeit a hazánkban települt NATO-harccsoport állományával történő közös szolgálat során is tesztelje” — nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert.

Az előretolt harccsoportok legfontosabb célja az, hogy rajtuk keresztül a NATO meggyőzze a szemben állókat: kész reagálni bármilyen fenyegetésre, és ha kell, megvédi a szövetség területének minden egyes négyzetcentiméterét – írták.

Szalay-Bobrovniczky arról is tájékoztatott, hogy ezen a héten Magyarországon járt a NATO nemzetközi katonai törzsének igazgatója, valamint a harccsoportot alkotó nemzetek több katonai képviselője, akik meggyőződhettek arról, hogy a Magyar Honvédség magas szinten együtt tud működni a többi nemzettel, a katonák elsajátították a NATO-eljárásokat, felkészültek a szövetség védelmének elősegítésére.

A közlemény szerint az Adaptive Hussars 23 elgondolása alapján a magyar haderő – a Magyarországra települt NATO-erőkkel és az állami közigazgatás, illetve védelmi igazgatás szerveivel – megszervezte Magyarország fegyveres védelmét, illetve előkészítette a Magyarország területén állomásozó és oda érkező, illetve az azon átvonuló NATO-csapatok fogadását, állomásoztatását, illetve továbbindítását.

„Ez a gyakorlat – realisztikus, nagy intenzitású és kihívást jelentő mozzanataival – maximálisan megfelelt a NATO elvárásainak, amelyet a szövetség védelmével kapcsolatban és az agresszió elrettentése érdekében megfogalmazott” — mondta a honvédelmi miniszter. A tárcavezető szerint bebizonyosodott, hogy a Magyar Honvédség képes egy folyamatban lévő műveletet, illetve az azokhoz tartozó erők vezetését átadni a Magyarországra települő NATO-szervezetnek.

„Ez az első alkalom, amikor a Magyar Honvédség teljes spektrumában felkészül a védekezésre, és elrettentés céljából megmutatja erejét” – fogalmazott Szalay-Bobrovnicky.

A brüsszeli delegáció mellett a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Nicola Zanelli altábornagy is ellátogatott Magyarországra az elmúlt napokban. Az altábornagy elismerően nyilatkozott arról, hogy az ország politikusai és katonai vezetői nagy hangsúlyt fektetnek az előretolt többnemzeti harccsoportokra – közölte a HM.

Böröndi Gábor vezérezredes büszkén emelte ki és vonta le a következtetést, hogy „erős, megbízható NATO-szövetségesek vagyunk, aki képes közös kiképzésre, felkészítésre és műveletekben történő részvételre a NATO többi tagországával”.

lövészetKözös lőgyakorlatot tartottak a magyar és az olasz katonák Hajdúhadházon

Zanelli altábornagy is megtekintette a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar és olasz katonáinak közös lövészetét Hajdúhadházon. A nemzetközi program részeként az MH Klapka György 1. Páncélosdandár honvédjei, valamint olasz ejtőernyős katonák szakharcászati foglalkozáson vettek részt, amely során éleslövészetet is végrehajtottak.

„Nicola Zanelli altábornagy elégedett volt azzal az eredményes kiképzéssel, amit a gyakorlat részeként a nemzetközi erők közösen folytatnak” — jelentette ki Jakab Zsolt alezredes, a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport parancsnokát.

„A magyar és az olasz katonák a szakaszszintű lőgyakorlaton megismerik egymás képességeit. A feladatvégrehajtás napnyugta után sem ér véget: harckocsizóink, illetve a légierővel együttműködve a felderítőink is egész éjszaka gyakorolnak” – mondta a közös foglalkozásról Bánfalvi Gergely őrnagy, a harccsoport parancsnokhelyettese.

Tiszai átkelést hajtottak végre a katonai konvojok

Katonai konvojok haladtak át a Tiszasüly és Tiszaroff között kialakított alkalmi hídon, miközben a biztosító erők különböző szimulált támadásokat hárítottak el. Az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái által koordinált vízi átkelést Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megtekintette.

A részleteket ismertetve a honlapon azt írták, hogy a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport november 13-án az ország nyugati feléből áttelepült keletre, ennek keretében hajtottak végre vízi átkelést a Tiszán létesített ideiglenes pontonhídon. A katonáknak több szimulált támadással kellett megküzdeniük, de valamennyi alegység biztonságosan átért a túlpartra – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az átkelés során a legfontosabb elem a különböző egységek közti hatékony és folyamatos kommunikáció biztosítása volt. A Tiszán átvezető hadihíd elemeinek összekapcsolását például a műszaki katonák az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjeivel együtt végezték; a tiszaroffi tábor biztosításáért és őrzéséért pedig az úgynevezett Acélkocka képzésben részt vevő altisztjelöltek feleltek.

Mint írták, a gyakorlat az aktív és tartalékos katonák számára is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelent, ugyanakkor hozzájárul a tiszt- és altisztjelöltek oktatásához is, hiszen ők először szembesülnek az „éles” bevetés gyakorlati problémáival, amiről eddig csak elméletben tanultak az egyetemen falai között.

Tisztjelöltek is részt vesznek a hadgyakorlaton

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tanuló, valamint a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei is részt vesznek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos gyakorlaton és bekapcsolódnak az Interceptor elnevezésű légi műveleti gyakorlatba is. A tájékoztatás szerint a harmad- és negyedéves hallgatók Szolnokon, Szücs Péter alezredesnek, a zászlóalj parancsnokának az irányításával szereznek tapasztalatokat.

„A 400 tisztjelölt 16 katonai szervezettel együttműködve fontos ismeretekre tesz szert a különböző szintű gyakorlatok során szakaszparancsnok és kiképző altiszti feladatkörökben, illetve adminisztratív területen a zászlóalj- és dandártörzsekben” – idézi a weboldal a zászlóalj parancsnokát.

A Magyar Honvédség mobil laborja is kitelepült Hajdúhadházra

Az MH Egészségügyi Központ műveleti vezetési pontja mellé a Magyar Honvédség mobil laborja is kitelepült Hajdúhadházra az országos gyakorlat részeként. A katonaegészségügy egyik fontos feladatának nevezték a harckiszolgáló-támogató tevékenységet, amellyel a folyamatos hadrafoghatóságot biztosítják. A Hajdúhadházon lévő honvédek tervezik és koordinálják a gyakorlat egészségügyi biztosítását az érintett vármegyékben, garantálva ezzel a feladatokban részt vevő állomány azonnali egészségügyi ellátását.

Közölték, hogy az azonnali egészségügyi ellátás mellett a járványügyi kivizsgálást és elkülönítést, a gyakorlat helyszíneinek egészségügyi ellenőrzését is a központ szakemberei végzik.

Pereszlényi Csaba István őrnagy elmondta, hogy a telepíthető molekuláris biológiai labor laboratóriumvezető főtisztjét, aki elmondta, hogy a téli időszak beköszöntével a felső légúti fertőzések száma jelentősen növekedhet, így a sok katonával végrehajtott katonai gyakorlatokon kiemelten fontos nem csupán az esetlegesen fertőzöttek, de a kontaktok kiszűrése, elkülönítése, illetve a járványgócok felszámolása is.

A mobil labor telepítése nagyjából egy órát vesz igénybe, ezután képes a minták fogadására és elemzésére, a beérkezett mintákból pedig két órán belül azonosítani tudják a kórokozót. A gyors azonosítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy esetleges tömeges fertőzés esetén a közegészségügyi szakemberek minél korábban megtehessék a következő lépést a járvány megállításáért.

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer is szerepelt a gyakorlaton

Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred MISTRAL alegységei mellett a két hete ünnepélyesen átadott NASAMS légvédelmi rakétarendszere is bekapcsolódik a hadgyakorlatba. Azt írták, hogy a NASAMS légvédelmi rakétaüteg katonái már „bevagonírozták” a technikai eszközöket a győri laktanyában.

Az új felszín-levegő rakétarendszerrel az utóbbi harminc év legnagyobb magyarországi hadgyakorlata során hajtanak majd végre „légvédelmi rakéta oltalmazási” feladatot hétfőtől Hajdúhadházon. Az MH Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred tartalékos katonái is felkészültek az Adaptive Hussars 2023 hadgyakorlatra. A gyakorlat a tartalékosok intenzív részvételével zajlik, a Magyar Honvédség aktív és tartalékos állománya közösen teljesíti a feladatait.

A 101. Területvédelmi Zászlóalj katonái Békéscsabán forgalomszabályozó képzéssel, általános lőkiképzéssel, valamint a segítségnyújtás gyakorlásával készültek a hadgyakorlatra. A 46. Területvédelmi Zászlóalj katonái Tiszaszigeten eddigi felkészülésük alatt őrzés-védelmi feladatokat láttak el, valamint telepített Ellenőrző Áteresztő Pontot üzemeltettek.

A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 14-én közreadott képen ejtőernyős ugrást hajt végre a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport (Forward Land Force Battlegroup - FLF BG HUN) zászlóalj harccsoportjának magyar, olasz és török állománya a nyíregyházi repülőtéren, az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat részeként. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Füzes JudithEjtőernyős ugrást hajtottak végre a NATO-harccsoport magyar, olasz és török katonái

Ejtőernyős ugrást hajtottak végre hétfőn a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport magyar, olasz és török katonái a nyíregyházi repülőtéren. Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokság vezetője azt mondta, hogy a többnemzeti harcászati légi deszant úgynevezett „mélységben lévő” objektumot foglalt el és biztosította a beérkező földi oszlop számára. Hozzátette: a NATO-harccsoport részvételével folyó műveletben a kijelölt alegység átcsoportosítást hajtott végre Újmajorból, amelynek része volt az ejtőernyős ugrás is. A behívott tartalékos erők, valamint a török század biztosította az úgynevezett dobási és érkezési zónát, ahova az olasz ejtőernyősök érkeztek.

„Összfegyvernemi szempontból az ejtőernyősök különlegesen képzett, könnyűlövész katonák, akik mind fizikailag, mind lelkileg felkészültek a feladatra, hogy nem teherautón, vagy harcjárművön, hanem légi úton jutnak el a célhoz. Mivel gyakran éjszaka ugranak, a precizitás alapvető fontosságú, hiszen a legkisebb hiba is súlyos sérülést okozhat. A dobás után felszerelésükkel együtt kell összegyűlniük az összpontosítási körletben, a valós feladatvégrehajtás pedig gyakran csak komoly távolságok megtételét követően kezdődik” — ismertette a dandártábornok.

Az oldalon még hétfő késő este megjelent összefoglalója alapján megérkezett öt Gripen vadászgép a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre, amelyek szintén a gyakorlaton vesznek részt. A konténerbázisra hétfő délelőtt érkeztek meg a kecskeméti vadászgépek, illetve a repülődandár személyi állományát átcsoportosító Airbus A319-es szállítógép is.

Szentesi Norbert alezredes, a Sármelléki Ideiglenes Kötelék táborparancsnoka a lap kérdésére elmondta, hogy a foglalkozássorozaton egy nem kiépített repülőtérre történő áttelepülés mozzanatait gyakorolják, felmérve, hogy milyen feltételek szükségesek a hibamentes üzemeltetéshez. „A gyakorlat egyik fő eleme, hogy úgynevezett gazdasági és anyagi szolgáltatások igénybevételével biztosítsuk az üzemanyag-ellátást” – mondta az alezredes.

Tiszaroffnál a Ludovikás tisztjelöltek a hídépítést, biztosítást és őrzést gyakorolták

A Magyar Honvédség II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred Hídépítő Zászlóalj katonáinak irányítása mellett az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjei is részt vesznek a műszaki szakfeladatokban, amelyek során egy PMP hadihíd elemeinek összekapcsolását végezték el, amivel nemcsak gyakorlati, de tervezési képességeiket is erősítették Tiszaroff térségében.

Magyar-olasz éleslövészetet tartottak Hajdúhadházon

Éleslövészetet tartottak az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái, valamint ejtőernyős olasz katonák Hajdúhadházon. Schuh Dávid százados, a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport harcvezetője elmondta: az éleslövészeten magyar BTR és olasz IVECO típusú harcjárművekkel gyakorolták a védelmi és előkészítési fázisokat. A gyakorlaton a katonák a Carl Gustaf páncéltörőt is használták.

„Olasz részről a nyíregyházi repülőtéren ejtőernyős ugrást végrehajtó állomány csatlakozott az éleslövészethez. Ők is nagyon jó lehetőségnek tartják, hogy a NATO kötelékében együttműködünk, és felkészülünk az esetleges közös feladat-végrehajtásra” – fogalmazott a százados, hozzátéve, hogy az olasz és a magyar kiképzési rendszer sok elemében megegyezik, amely megalapozza a sikeres együttműködést.

Leopard 2 A4HU harckocsikLeopard harckocsikkal gyakorolták a vízi átkelést Újmajorban

Leopard 2 A4HU harckocsikkal gyakorolta a vízi átkelést Újmajorban az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred és az MH Klapka György 1. Páncélosdandár.

A dinamikus mozgást és átcsoportosítást igénylő gyakorlati szituáció szerint a hátország egyik fontos útvonala a zord időjárás áldozatául esett, ezért a Leopard harckocsik nem tudták megközelíteni célállomásukat. A műszaki szakasz ekkor biztosította a vízi átkelést, így a tankok folytatni tudták az előrenyomulást, hogy végül elfoglalják a kijelölt védelmi terepszakaszt.

Patak Péter őrnagy, a tatai páncélosdandár Tarczay Ervin 11. Harckocsizászlóalj törzsfőnöke azt mondta: arra készülnek fel, hogy a Magyarországra telepített NATO-képességeket a magyar képességekkel együtt összekovácsolják, és ezzel biztosítják a későbbi sikeres feladat-végrehajtásokat.

Kiró Szilvia Kinga hadnagy, a műszaki ezred szakaszparancsnoka a vízi átkeléssel kapcsolatban közölte: tereprendezés után azt gyakorolták, mennyi idő alatt tudják „letenni a hidat”. Megjegyezte, a hadgyakorlat javítja az állomány reakcióidejét és képességét, valamint kiváló lehetőség arra, hogy az összes technikai eszközükkel gyakoroljanak és a közös munka során összekovácsolódjanak más fegyvernemmel is.

A HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu által 2023. november 14-én közreadott képen JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgép, amikor az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár katonái a sármelléki Hévíz-Balaton Repülőtérre áttelepülve hajtják végre feladataikat az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Snoj PéterKiképzési repüléseket hajtottak végre a Gripenek

Kiképzési repüléseket hajtanak végre a Gripenek az Adaptive Hussars 23 többnemzeti országos hadgyakorlat keretében. A hadgyakorlat keretén belül a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt állománya JAS-39 Gripen típusú vadászgépekkel kiképzési repüléseket hajtott végre..

Tartalékosok is részt vettek a hadgyakorlaton

Sok tartalékos is részt vesz a hadgyakorlaton. A katonák közelgő átcsoportosításuk és feladataik előtt ismeretmegújító foglalkozásokkal készültek fel a hadgyakorlatra.

„Alapvetően területbiztosítási, illetve őrzés-védelmi feladatokra készítjük fel a tartalékos katonákat, amellett, hogy készen kell álljanak váratlan helyzetekre is” – idézték Kovács Imre ezredest, az MH 3. Területvédelmi Ezred parancsnokát. A szolnoki kiképzésen részt vevők Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád vármegyéből érkeztek, sokan közülük már 2017 óta tagjai az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszernek. Akadnak olyanok is, akik az elmúlt években külföldön is bizonyítottak már, gyakorlatokon és missziós szerepvállalásban egyaránt.

A parancsnok hozzátette, hogy bár képzettségi szintben lehet eltérés egy hivatásos, aktív állományú és egy a civil szakmája mellett elkötelezetten szolgáló tartalékos katona között, de utóbbiak hatalmas lelkesedéssel és akarattal kívánnak tanulni, fejlődni és bizonyítani.

„Roppant büszke vagyok ezekre az emberekre, akik a tanulmányaik, munkájuk mellett, hétvégéiket, illetve szabadidejüket, szabadságukat sem kímélve csatlakoztak a Magyar Honvédséghez. Azért, hogy elsajátíthassák a különböző katonai készségeket és részt vegyenek a honvédség különböző feladataiban, és hogy védjék Magyarországot – közölte Kovács.

Gunda Mihály tartalékos főhadnagy, aki jelenleg a 68. Területvédelmi Zászlóalj első századának parancsnokhelyettese, az összegzés szerint azt mondta: bár a különleges erők tudásának csak egyes részeit tudják a tartalékosok elsajátítani, azokat viszont professzionális módon. Hozzátette, hogy mindhárom részt vevő zászlóalj már korábban kiképzett katonákat delegált a gyakorlatra, így nekik már inkább csak ismétlő foglalkozásokat kell tartani.

NATO-harccsoport gyakorlatozott Újmajorban

Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Veszprém vármegyei újmajori tábora ad otthont az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat egyik NATO-elemének, a többnemzeti zászlóalj harccsoportnak – közölte az MH Klapka György 1. Páncélosdandár. Azt írták, hogy a Magyar Honvédség alakulatai és a nemzetközi állomány mellett az újmajori táborban lesznek az MH Ludovika Zászlóalj végzős hallgatói és a területvédelmi ezredek katonái is. A lövész- és a harckocsiszázad harcalaki foglalkozásokat tart, illetve a rendszeresített fegyverzettechnikai eszközeit méri be, a török század pedig – a horvát egység vezetésével – elméleti és gyakorlati képzéssel készül a tábor őrzés-védelmére.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment