A brüsszeli kormány a menedékkérő férfiak befogadásának felfüggesztésére irányuló terv visszavonását sürgeti

Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkárA brüsszeli régió miniszterelnöke arra kérte Nicole de Moor belga menekültügyi és migrációs államtitkárt, hogy hagyjon fel az egyedülálló férfi menedékkérők befogadásának felfüggesztésére irányuló tervével, valamint a Brüsszelben regisztrált bevándorlók országos elosztását is sürgette.

Nicole de Moor szerdán jelentette be, hogy Belgium a télen nem biztosít szállást menekültstátuszt kérő, egyedülálló férfiaknak, a befogadóközpontokban kialakított, még rendelkezésre álló szálláshelyeket gyerekes családoknak tartják fenn – idézte fel a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap csütörtökön. Az államtitkár indoklása szerint az intézkedéssel a belga kormány el akarja kerülni, hogy a menekültgyerekek ezen a télen az utcára kerüljenek. A terv szerint menedékkérelmük elbírálásának ideje alatt az egyedülálló férfiaknak maguknak kell gondoskodniuk a szállásukról.

A brüsszeli régió kormánya a lap beszámolója szerint egyeztetésre hívta a szövetségi kormány illetékes államtitkárát, véleményük szerint ugyanis a terv, ha megvalósul, „elkerülhetetlenül súlyos következményekkel jár Brüsszelre nézve”. A menekültek és menedékkérők túlnyomó többsége a belga fővárosban tartózkodik, ahol – mint kiemelték – a menedékkérelmek nyilvántartásba vételére szolgáló intézmények találhatók. A brüsszeli régió kormánya azt kéri az önkormányzattól és az illetékes brüsszeli hatóságoktól, hogy „ne hajtsák végre azt a tervet, amely szerint nem fogadnak be egyedülálló férfi menedékkérőket” – közölték.

Rudi Vervoort, a brüsszeli régió miniszterelnöke emlékeztetett egy 2021 szeptemberében a belga miniszterelnöknek, a belügyminiszternek és a menekültügyi és migrációs államtitkárságnak küldött levelére, mely „a brüsszeli régió területén tartózkodási engedéllyel nem rendelkező személyek helyzetének figyelmen kívül hagyása által okozott nehézségekre” hívta fel a figyelmet. A brüsszeli miniszterelnök a lap szerint most megjegyezte, hogy két év elteltével a levélben vázolt helyzet csak rosszabbodott. Az intézkedés iránti kérelmeknek nem volt hatásuk, eltekintve az állami menekültügyi ügynökség (Fedasil) és a brüsszeli régió között, 1500 befogadóhely létesítéséről szóló megállapodástól, amelyet Brüsszel meg is valósított.

A brüsszeli régió miniszterelnöke tervet sürget a belga fővárosban regisztrált menekültek országos elosztására. Vervoort szerint a menekültekkel kapcsolatos erőfeszítéseket meg kell osztani a régiók között. A szövetségi kormánynak és az összes régiónak „mindent meg kell tennie annak biztosítására, hogy minden menedékkérő anyagi segítséget kapjon Belgium nemzetközi kötelezettségeivel, valamint a belga és az európai joggal összhangban”. Mindezt a nemzeti szolidaritás igénybevételével, szükség esetén egy nemzeti elosztási terv végrehajtásával – tette hozzá Vervoort.

A Fedasil adatai szerint az elmúlt két évben 11,5 millió menedékkérő érkezett Belgiumba, közülük legkevesebb 33 500 jelenleg is befogadóközpontokban tartózkodik. Tavaly Belgiumban közel 37 ezer nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtottak be nem uniós állampolgárok, és a menedékkérőkön kívül az ország mintegy 62 ezer ukrajnai menekültnek nyújt segítséget.

Embercsempészek fogságából menekülő bevándorló vesztette életét

Egy ötödik emeleti lakásból az ablakon kimászva próbált elmenekülni Temesváron két Srí Lanka-i bevándorló az őket napok óta fogva tartó embercsempészek elől, de ez csak egyiküknek sikerült, a másik lezuhant és meghalt – jelentette a Temes megyei ügyészség. A két Srí Lanka-i állampolgár néhány hete hivatalos munkavállalói engedéllyel érkezett Romániába egy brassói céghez, az őket megkörnyékező embercsempészek azonban azt ígérték: segítenek nekik, hogy egy teherautóban elbújva átjussanak a román-magyar határon. Pénteken értek Temesvárra, ahol egy városszéli épület ötödik emeletén szállásolták el őket, de az embercsempészek ott már több pénzt kértek tőlük, mint amiben megállapodtak, majd amikor ezt megtagadták, túszul ejtették őket.

A vádhatóság közleménye szerint az embercsempészek ötezer eurót követeltek a bevándorlók, szájukat betömték, megkötözték és ütlegelték őket, és minderről videofelvételt is készítettek, amelyet elküldtek Srí Lanka-i hozzátartozóiknak, pénzt követelve tőlük. Hétfőn, amikor magukra hagyták őket, a két bevándorló kötelet sodort a lakásban talált textilekből, és az ablakon kimászva próbált elmenekülni. Az egyikük épségben le is jutott a földszintre, de a másik súlya alatt az improvizált kötél elszakadt, ő lezuhant és szörnyethalt.

A nyomozók kedden megtalálták és őrizetbe vették a két embercsempészt: két pakisztáni állampolgárt, akik maguk is illegálisan érkeztek Romániába. A Temes megyei ügyészség embercsempészés és az áldozat halálát okozó személyi szabadságtól való megfosztás miatt kérte a törvényszéktől előzetes letartóztatásukat. Az ügyben a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) hivatalból indított eljárást az embercsempész-hálózat többi tagjának azonosítása és megbüntetése érdekében.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment