Lezárult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakasza

Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárA korábbi évekhez hasonlóan idén március 21-én útjára indult az egész országra kiterjedő tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Az első időszakban 1423 vizsgálatra került sor, a szakemberek 101 esetben szabtak ki bírságot, összesen több mint 6,3 millió forint értékben – jelentette ki Erdős Norbert.

Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára hozzátette, a tavaszi szezonális ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szervek, valamint a Nébih szakemberei végzik.

A Erdős kiemelte, az elrendelt fokozott hatósági felügyelet célja, hogy ismeretlen eredetű, nem megfelelő minőségű élelmiszer ne kerülhessen a fogyasztók asztalára a húsvéti időszakban. A hatóság kiemelten ellenőrzi a friss húsokat, a pácolt, füstölt húskészítményeket, az édesipari termékeket, a primőr import zöldségeket és gyümölcsöket, a borászati termékeket, a szeszes italokat, továbbá a helyben készre sütött fagyasztott péktermékeket.

Az államtitkár a közleményben hangsúlyozta, a tavaszi szezonális ellenőrzés első időszakában március 21. és április 3. között 1423 ellenőrzésre került sor. A szakemberek 246 élelmiszer-előállító helyet, 874 élelmiszer-forgalmazó és 303 vendéglátóhelyet vizsgáltak. A feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 26 alkalommal figyelmeztetést, 101 esetben bírságot alkalmaztak szankcióként, és összesen több mint 6,3 millió forint büntetést szabtak ki. Az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményekben a feltárt jogsértés miatt 6 alkalommal kellett a tevékenységet korlátozni.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a különböző létesítmények ellenőrzésénél az ellenőrök leggyakrabban higiéniai problémákat tártak fel, valamint a nyomon-követhetőségben találtak hiányosságot. A szakemberek az első időszakban 5165 hazai és külföldi élelmiszer tételt ellenőriztek, amelyből 95-öt kellett kivonni a forgalomból, országosan 3371 kilogramm mennyiségben.

Az ellenőrzés alá vont élelmiszereknél a fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési hiba miatt akadt probléma. A vizsgált 303 vendéglátóhelyen 33 esetben higiéniai, 6 esetben nyomon-követéssel kapcsolatos hiányosságokat tártak fel a szakemberek. A dolgozók egészségügyi alkalmasságát pedig 19 helyen nem tudták igazolni – tette hozzá a közlemény szerint az államtitkár.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment