Már a maffia sem a régi: inkább korrupcióval, mint fegyverrel terjeszkedik

Nunzio-Antonio-FerlaKevesebb gyilkosságot követ el, de egyre mélyebben átszövi a politikai, gazdasági és intézményes életet az olaszországi szervezett bűnözés – hangzott el az olasz maffia ellenes nyomozó-igazgatóság (DIA) év végi sajtótájékoztatóján.

Nunzio Antonio Ferla, a DIA igazgatója elmondta, hogy 2015-ben több mint 2,5 milliárd euró értékű vagyont foglaltak le az olaszországi bűnszervezetekkel szembeni akciókban. Mintegy ötezer olaszországi vállalkozást világítottak át és jelenleg is több mint háromszáz nyomozást folytatnak a szervezett bűnözés felszámolására. Az év egyik sikereként említette meg az Expo2015 milánói világkiállításon résztvevő olasz beszállítók átvilágítását, ami a nemzetközi esemény korrupció-mentességének egyik garanciája volt.

A DIA igazgatója hangsúlyozta, hogy az olaszországi szervezett bűnözés az utóbbi évtizedekben “profilt” váltott. A szicíliai maffia, a nápolyi camorra és a calabriai ‘ndrangheta bevételének jelentős része továbbra is a kábítószer- és fegyverkereskedelemből származik, a gyilkosságok és más erőszakos bűncselekmények aránya azonban jelentősen csökkent. Az erőszakot a korrupció váltotta fel: a bűnszervezetek beszivárogtak a politikai, gazdasági és intézményes életbe. “Attól, hogy nem lő, az olasz maffia még nem kevésbé veszélyes” – fogalmazott Rosy Bindi, az olasz parlament maffia ellenes bizottságának elnöke. Franco Roberti maffia ellenes ügyész hozzátette: ha megvan hozzá az akarat, az olasz állam képes legyőzni a maffiát, de ehhez ma már gazdasági fegyverekkel kell küzdeni.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a DIA-t Giovanni Falcone, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet által 1992-ben merényletben meggyilkolt szicíliai ügyész hozta létre. A szintén szicíliai belügyminiszter ugyanakkor úgy vélte, hogy az olaszországi szervezett bűnözés fokozatosan erejét veszíti, és ez a körözött maffiatagok egymás utáni elfogásának, a maffiózókra kiszabott szigorú börtönbüntetéseknek, valamint a vagyonelkobzásoknak köszönhető.

Rokonai és ismerősei teljes vagyonának lefoglalásával próbálnak az olasz hatóságok űrt teremteni az ország legveszélyesebb bűnözőjének tartott Matteo Messina Denaro, a Cosa Nostra jelenlegi főnöke körül is, akit 1993 óta köröznek. Elődjét, a corleonei keresztapaként ismert Toto Riinát kedden szállították kórházba cellájából, ahol életfogytiglani büntetését tölti. Ügyvédje szerint a 85 éves Riina állapota súlyos.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment