Hosszú börtönbüntetéseket szabott ki egy amerikai bíróság a capitoliumi zavargások főszereplőire

Dominic PezzolaAz illetékes washingtoni bíróság tíz év börtönnel sújtotta a 2021. január 6-i washingtoni zavargásokban főszerepet játszó Proud Boys szervezet egy tagját pénteken, egy nappal azután, hogy két társára tizenöt és tizenhét év börtönt szabott ki.

A tíz évet kapott Dominic Pezzollát hatóság elleni erőszak, hatóságnak való ellenszegülés, kormányzati tulajdon megrongálása, hivatalos eljárás akadályozása és lopás vádjában találta bűnösnek az esküdtszék még májusban négy társával együtt. A washingtoni bíró az ítélethozatalkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Pezzolla volt az, aki egy ellopott rendőrségi pajzs segítségével áttörte az amerikai törvényhozás üveg bejáratát, utat nyitva az erőszakos tüntetők előtt, hogy bejussanak a Capitolium épületébe. A kiszabott ítélet fele annyi, mint amit az ügyészség javasolt, a vád képviselője ugyanis húsz év börtönre ítéltette volna Pezzollát.

Timothy Kelly bíró a Proud Boys radikális jobboldali szervezet két vezetőjét, Joseph Biggst és Zachary Rehlt 17 és 15 év börtönre ítélte, mindkettőjük esetében a rendkívül súlyos és ritkán alkalmazott államellenes szervezkedés volt a vád, súlyosbító tényezőként terrorizmust is beszámítva.

A két ítélet a második és harmadik legsúlyosabb büntetés, amelyet eddig a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben a bíróság kiszabott, ugyanakkor az ügyészek ennél jóval súlyosabb, 33 év börtönt tartottak indokoltnak. A védők korábban azzal érveltek, hogy a két férfi csak „félrevezetett hazafi”, de semmiképpen nem terrorista, a súlyos ítélet pedig csak növelné az országon belüli megosztottságot.

A bíróság várhatóan pénteken később még két vádlott esetében mondja ki a büntetést, míg a fővádlott, a Proud Boys alapítója és korábbi vezetője, Enrique Tarrio ügyében kedden hirdetik ki az ítéletet Washingtonban. Az ügyészség az ő esetében szintén 33 év kiszabását indítványozta.

A bírósági tárgyalás során a vádhatóság Tarriót nevezte a január 6-i zavargások egyik szervezőjének és irányítójának annak ellenére, hogy a zavargások napján nem tartózkodott az amerikai fővárosban, így személyesen nem vett részt az erőszakos cselekményekben.

A január 6-i eseményekkel összefüggésben az eddigi legsúlyosabb börtönbüntetést egy másik szélsőséges szervezet, az Oath Keepers korábbi vezetőjére, Stewart Rhodesra szabta ki a bíróság, akinek 18 évet kell börtönben töltenie. A 2021. januári erőszakos tüntetéssel és zavargásokkal összefüggésben összesen mintegy 1100 ember ellen emeltek szövetségi bűncselekmények miatt vádat, és eddig hatszáz embert ítéltek el.

Szökött veszélyes bűnöző ellen indítottak hajtóvadászatot Pennsylvania hatóságai

Több száz rendőr kutyákkal és helikopterekkel keresett az Egyesült Államok Pennsylvania államában pénteken egy csütörtökön megszökött bűnözőt. A gyilkosság miatt elítélt Danelo Cavalcantét a hatóságok „rendkívül veszélyesnek” nevezték, és arra kérték a lakosságot, hogy legyen körültekintő, de információval segítsen a kézre kerítésében. Bejelentették, hogy a nyomravezetőnek tízezer dollárt (mintegy 3,5 millió forintot) ajánlanak fel. A Chester megyei kerületi ügyész, Deb Ryan az eseményen kiemelte: a férfi annak ellenére tudott kiszabadulni, hogy a börtön legszigorúbban őrzött részlegében tartották arra az időre, amíg átszállítják az állami börtönbe, ahol le kell töltenie a büntetését. A 34 éves, brazil állampolgárságú Cavalcantét azért ítélték el, mert 2021-ben meggyilkolta a barátnőjét, aki szakított vele. A férfi illegálisan, hamis papírokkal jutott az Egyesült Államokba Puerto Rico érintésével hazájából, ahol szintén emberölés miatt körözik. A hatóságok közölték: azt feltételezik, hogy a férfi West Chester város környékén bujkál, és minden eszközt bevetnek, hogy még Pennsylvania államban kézre kerítsék.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment