Második világháborús brit vadászgépek roncsait találtak Kijev mellett

Hurricane vadászrepülő roncsaMásodik világháborús brit vadászgépeket találtak Kijevtől délre egy erdőségben – közölte a The Guardian.

Az ukrán hatóságok szerint nyolc darab brit gyártmányú Hurricane vadászrepülő maradványait fedezték fel egy korabeli, fel nem robbant bomba közelében. A repülőgépeket Nagy-Britannia a Szovjetuniónak küldte, miután a náci Németország megtámadta az országot 1941-ben.

„Nagyon ritka, hogy ilyen repülőgépeket találjanak Ukrajnában” – közölte Oleksz Stan volt polgári pilóta, az ásatás vezetője. „Nagyon fontos ez repüléstörténetünk szempontjából, mert eddig még nem bukkantak kölcsönbérleti megállapodás keretében átadott repülőgépekre itt” – tette hozzá.

1941 és 1944 között mintegy háromezer Hurricane-vadászgépet szállított Nagy-Britannia a Szovjetunióba a háborús erőfeszítések támogatására. Történészek szerint a repülőgépek egy részét szándékosan szétverték és elásták a háború után, így a szovjeteknek nem kellett visszafizetniük az Egyesült Államoknak, mivel a kölcsönbérleti törvény értelmében Moszkvának fizetnie kellett minden épségben maradt katonai felszerelésért.

„A Hurricane erős, könnyen repülhető gép volt” – mondta Stan. „Stabil fegyverplatform volt, megbízható repülőgép” – hangsúlyozta. A repülőgépekről eltávolították a legértékesebb alkatrészeket, így a rádiókat és gépfegyvereket, majd az erdőségbe vontatták őket. Az ukrajnai repüléstörténeti múzeum helyre akarja állítani a vadászgépeket, hogy később majd kiállíthassák őket.

„A Hurricane-ek a második világháború éveiben nyújtott brit támogatás szimbólumai, mint ahogy manapság is nagyon örvendünk a brit segítségnek” – mondta Valerij Romanyenko, a múzeum kutatási részlegének vezetője a BBC-nek. „Nagy-Britannia jelenleg országunk egyik legnagyobb fegyverszállítója” – tette hozzá.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment