MVM: garantált a paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetése

paksMegerősítette az Atomerőmű Üzemeltetők Világszövetsége (WANO), hogy az MVM Csoport a nemzetközi elvárásoknak megfelelően működik és a paksi atomerőmű biztonságos üzemeltetése garantált.

Az MVM Csoport pénteki közleményében felidézi, hogy a paksi atomerőmű és az anyavállalat kapcsolatának a nukleáris biztonságra gyakorolt hatását értékelő felülvizsgálatot tavaly november végén végezte a WANO (World Association of Nuclear Operators), amely a napokban adta át zárójelentését.

A speciális vizsgálat során elsősorban azt elemzik, hogy a társaságcsoporton belül a központi szervezet milyen eszközökkel támogatja az atomerőművet a nukleáris biztonság magas szintű fenntartása és folyamatos fejlesztése, valamint a megbízható üzemeltetés érdekében.

A paksi atomerőműben és az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nél lefolytatott vizsgálat eredményeként elkészült szakértői jelentés kiemelte azokat a területeket, amelyek jó példaként szolgálhatnak a többi tagszervezetnek, másrészt javaslatokat fogalmazott meg a társaságcsoport számára a fejlődés további lehetséges területeiről – közölte az MVM.

A vizsgálati jelentés megállapította, hogy az MVM Csoport minden alkalommal a paksi atomerőmű rendelkezésére bocsátotta a biztonságnövelő intézkedések végrehajtásához szükséges beruházási forrásokat.

A szakértői jelentés szerint az MVM szabályozási rendszere biztosítja az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. számára a biztonságos és megbízható üzemeltetéshez szükséges feltételrendszert. A jelentés kiemelte egyebek mellett az átfogó biztonságfejlesztési program végrehajtását, amely tovább erősítette az atomerőmű biztonságát, valamint az üzemidő-hosszabbítási program végrehajtását – idézi a közlemény Leber Ferencet, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. termelési igazgatóját.

A szakértői csapat elismerte az atomerőműben meghonosított mentorprogramot, amellyel biztosítható a tudás átadása a fiatal munkatársak számára, valamint a programnak köszönhetően folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges tudású szakembergárda az erőmű biztonságos üzemeltetéséhez.

Követendő példaként említették az MVM Csoport nukleáris kommunikációját, amelynek eredményeként nemzetközi összehasonlításban is stabilan magas az atomenergia elfogadottsága Magyarországon – közölte a cégcsoport.

A nemzetközi szakértők javaslatokat is tettek a magas nukleáris biztonsági szint fenntartására és tovább erősítésére. A jelentés célszerűnek látná egy, az MVM-hez rendelt, alapvetően külföldi szakemberekből álló független szervezet felállítását, amellyel az MVM további támogatást nyújthat a paksi atomerőmű biztonságos működtetéséhez – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment