Nagy bajban a biztosítási üzletkötők

cascoA biztosítási ügynökök munkája jelentősen nehezebb lett az elmúlt években, nemcsak termékeik értékesíthetősége romlott, de az ügyfelek is kevésbé bíznak bennük – derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet csütörtökön közzétett reprezentatív felméréséből.

Az intézet a magyar fogyasztók által használt pénzügyi termékek köréről, a biztosítók saját közvetítőhálózatának tevékenységéről, illetve a bankok és biztosítók közötti együttműködésről készített felmérést 2400 válaszadó személyes, illetve 326 biztosítási ügynök telefonos megkérdezésével.

A kutatás szerint a lakosság 78 százaléka használ legalább egy banki szolgáltatást, és 63 százalékának van valamilyen biztosítása. A többség – 55 százalék – mind banki, mind biztosítási termékkel rendelkezik.

A Medián kutatása szerint a biztosítók közül az Aegon és az Allianz piaci részesedése a legnagyobb: a biztosítással rendelkezők 41 és 39 százaléka mondta magát ügyfelüknek, míg a Groupama Garanciát és a Generalit egyaránt a fogyasztók negyede említette.

A kutatás szerint az elmúlt két évben az ügyfelek 28 százaléka vásárolt vagy újított meg banki terméket, és 36 százaléka vásárolt vagy újított meg biztosítási terméket. Az értékesítési csatornák közül a bankok esetében „mindent visz” a bankfiók. A biztosítások értékesítése kevésbé koncentrált, majdnem minden harmadik ügyfél közvetítőn keresztül vett vagy újított meg biztosítást, míg minden tizedik online tette ezt.

A mindkétféle pénzügyi termékkel foglalkozó ügynökök közel háromnegyede, 72 százaléka többet tud az általa értékesített biztosítási termékekről, mint a bankiakról, és kétharmaduk azt gondolja, hogy banki terméket nehezebb értékesíteni, mint biztosítást: állításuk szerint ahhoz, hogy el tudjanak adni egy biztosítási terméket négy, míg egy banki termék értékesítéséhez hét ügyféllel kell találkozniuk.

A biztosításközvetítők által leggyakrabban ajánlott két banki termék a lakás-takarékpénztári megtakarítás (41 százalék) és a folyószámla (32 százalék), de ezeket is az ügynökök csupán 19, illetve húsz százalékának sikerült legalább egy alkalommal eladni.

Bár a biztosítók és bankok számos megállapodást kötöttek annak érdekében, hogy a biztosításközvetítők banki termékeket is árulhassanak – az ügynökök 91 százaléka tud ilyen megállapodásról -, magukat a banki termékeket kevésbé ismerik az ezeket a termékeket értékesítő közvetítők, és 44 százalékuk soha nem is próbált meg eladni ilyet — írja az MTI.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment