Orosz agresszió: Az EU elítéli Oroszország Ukrajna ellen folytatott “rosszindulatú kibertevékenységét”

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeAz Európai Unió és tagállamai, valamint nemzetközi partnerei határozottan elítélik Oroszország Ukrajna ellen folytatott “rosszindulatú kibertevékenységét”, amelynek célpontja a ViaSat által üzemeltetett KA-SAT műholdas hálózat volt – szögezte le Josep Borrell, az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.

A főképviselő elmondta: “ennek azért van jelentősége, mert ez az első alkalom, hogy európai uniós szinten, állami szereplőnek – Oroszországnak – tulajdonítjuk a támadásokat”.

A kibertámadásra egy órával azelőtt került sor, hogy Oroszország 2022. február 24-én megindította a háborút Ukrajna ellen. “Ez a támadás kommunikációs kieséseket és fennakadásokat okozott több ukrajnai hatóságnál, vállalatnál és felhasználónál, valamint több uniós tagállamot is érintett” – írta sajtóközleményében Borrell.

A főképviselő felhívta a figyelmet: az Ukrajnát célzó kibertámadások, beleértve a kritikus infrastruktúrák elleni támadásokat is, más országokra is átterjedhetnek, és rendszerszintű hatásokat okozhatnak, veszélyeztetve az uniós polgárainak biztonságát.

“Az Európai Unió – partnereivel szorosan együttműködve – további lépéseket fontolgat az ilyen rosszindulatú támadások megakadályozására, és emellett továbbra is összehangolt politikai és anyagi támogatást nyújt Ukrajnának a kiberbiztonság megerősítése érdekében” – olvasható a sajtóközleményben.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment