Orosz agresszió: Blinken egyáltalán nem biztos abban, hogy Oroszország megnyeri a háborút

Antony BlinkenEgyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri – mondta a BBC-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott – a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott – interjúban kijelentette: azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, „abszolút elképzelhető”, hogy „idővel” Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt „ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani” – mondta az amerikai külügyminiszter.

Sokat mondó ebből a szempontból egyáltalán az az elképzelés is, hogy Moszkva alá tudná vetni saját akaratának e 45 millió ukránt, aki elszántan harcol saját jövőjéért és szabadságáért, egy olyan jövőért, amelynek nem része az, hogy Moszkva rátenyereljen Ukrajnára – fogalmazott Blinken a BBC-interjúban. Hozzátette: az ukrajnai háború már eddig sem úgy alakult, ahogy azt Putyin kitervelhette.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország egyre brutálisabban lép fel az ukrajnai civilekkel szemben, és célba vette a lakossági víz-, áram- és hőszolgáltató infrastruktúrát is. Tragikus módon e módszerek is Putyin forgatókönyvének elemei között szerepelnek – tette hozzá.

A brit védelmi minisztérium szombaton közzétett hírszerzési értesülései szerint ugyanakkor az elmúlt 24 órában észlelt orosz légi és tüzérségi csapások száma alacsonyabb volt, mint a korábbi napokban. Blinken a szombati BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok rendszerváltás elérésére törekszik-e Oroszországban. Ez nem az Egyesült Államok dolga, az orosz népnek kell döntenie arról, hogy ki vezesse az országot.

Azt a kérdést feltenné az oroszoknak, hogy az Ukrajna ellen indított kiprovokálatlan és indokolatlan háború miként mozdítja elő az ő érdekeik érvényesülését. Az biztos, hogy a háború terheit az orosz emberek viselik, hiszen az Oroszország ellen érvénybe léptetett súlyos külföldi szankciók következményeit ők is megérzik – mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai külügyminiszter.

Visszahívták az olasz újságírókat Oroszországból
A RAI olasz közszolgálati televízió, valamint az Ansa olasz hírügynökség is felfüggesztette moszkvai tudósítóinak munkáját, miközben a római kormány nyilvánosságra hozta az orosz oligarchák Olaszországban lefoglalt vagyonának listáját szombaton. Mindkét döntés összefügg az Ukrajna ellen február 24. óta zajló orosz háborúval. A RAI közszolgálati rádió-televízió bejelentése szerint „minden újságírói szolgáltatást” szüneteltetnek. Ugyanezt a döntést hozta meg az Ansa, valamint a Berlusconi család birtokolta Mediaset médiacsoport is. A RAI mostanáig Moszkvából tudósító két újságírója szabadon dönthet, hogy visszatér-e Olaszországba vagy szabadságot vesz ki, és marad. A döntés a jelenleg Oroszország más területein dolgozó további négy RAI-újságíróra is vonatkozik. A közszolgálati média hangoztatta, hogy döntéséhez az orosz parlament alsóházában elfogadott törvényjavaslat vezetett, melynek értelmében 15 év szabadságvesztés is kiszabható azokra, akik a hatóságok szerint „hamis információkat” terjesztenek az orosz haderő tevékenységére vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment