Öt év csökkenés után tavaly ismét emelkedett a bűncselekmények száma Németországban

Nancy FaeserÖtévi folyamatos csökkenés után tavaly ismét emelkedett a regisztrált bűncselekmények száma Németországban az egy évvel korábbihoz képest.

A szövetségi belügyminisztérium bűnügyi statisztikája szerint Németországban 2022-ben 5 628 584 bűncselekményt regisztráltak, 11,5 százalékkal többet az egy évvel korábbi 5 047 860-nál. A koronavírus-világjárvány lassítását szolgáló szabályok miatt az adatok összehasonlíthatósága korlátozott. Azonban az esetek száma a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest is nőtt, 3,5 százalékkal.

Ugyanakkor Németország továbbra is „erős jogállam és biztonságos ország” – emelte ki Nancy Faeser belügyminiszter. Mint mondta, nem akarja „szépíteni” az adatokat, de a fejlemények értékeléséhez azt is figyelembe kell venni, hogy tíz évvel korábban még jóval nagyobb volt a bűnözés, a regisztrált bűncselekmények száma megközelítette a hatmilliót.

Holger Münch, a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetője kiemelte: a statisztikát az is árnyalja, hogy az idegenrendészeti előírások megsértésének eseteit – ilyen például az illegális határátlépés – nem számítva a bűncselekmények száma nem 3,5 százalékkal, hanem 2,5 százalékkal emelkedett 2019-hez képest. Ez azt jelenti, hogy a bűnözés nagyjából hasonló mértékű volt tavaly, mint a járvány előtt.

Kifejtette, hogy az éves szintű emelkedés egyik fő oka valószínűleg a járványlassító korlátozások eltörlése, a visszatérés a közélet megszokott rendjéhez. A visszanyert mozgási szabadság, a közösségi élet tereinek megnyílása ugyanis több lehetőséget is jelent a bűnözőknek. Ez a hatás mutatkozik meg a regisztrált lopások, rablások és testi sértések számának emelkedésében.

A kimutatás szerint 1 780 783 lopást jegyeztek fel tavaly, 20 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A rablások száma még nagyobb mértékben, 27 százalékkal emelkedett, 38 195-re. A veszélyes és súlyos testi sértések száma 18 százalékkal 144 663-ra, a könnyű testi sértések száma 19 százalékkal 366 699-re emelkedett. Az emberölések száma az egy évvel korábbi 2111-ről – 5,9 százalékkal – 2236-ra emelkedett

Münch arról is szólt, hogy a járvány előtti utolsó évhez, 2019-hez képest jelentősen, több mint tíz százalékkal emelkedett a bűncselekménnyel gyanúsítottak száma, amely így már meghaladja a kétmilliót. Körükben a nem német állampolgárságú emberek száma feltűnően nagy mértékben, 14,8 százalékkal nőtt – mintegy 780 ezerre -, míg a német állampolgárok száma csupán 0,7 százalékkal emelkedett, 1,3 millióra.

Azonban az adatok értelmezéséhez azt is figyelembe kell venni, hogy tavaly a menedékkérőket és az automatikusan menedékjogot szerző ukrán háborús menekülteket együttvéve minden korábbinál több, 1,4 millió külföldi vándorolt be az országba, és ezzel a nagymértékű emelkedéssel együtt „természetesen a bűnözés is növekedik” – mondta a BKA vezetője.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment