Steele-dosszié: az amerikai esküdtszék ártatlannak mondta ki az FBI félrevezetésével vádolt orosz informátort

Igor Dancsenko (középen)Az esküdtszék minden vádpontban ártatlannak mondta ki az FBI félrevezetésével vádolt Igor Dancsenko-t, a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozásról szóló magánjelentés, a Steele-dosszié elsőszámú forrását.

Az orosz származású elemzőt John Durham, különleges ügyész vádolta meg öt vádpontban, aki még Donald Trump elnöksége idején kapott megbízást arra, hogy vizsgálja a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) eljárását, annak a 2016-os elnökválasztásba való orosz beavatkozás kiderítését célzó nyomozásakor. A vádpontok közül egyet a bíró már a múlt héten ejtett, így az esküdteknek négy rendbeli bűnösségről kellett dönteniük.

Durham, ügyész az ítélet nyomán csalódottságát hangoztatta, ugyanakkor közölte, hogy tiszteletben tartja a határozatot, megköszönte az esküdtek, valamint a vizsgálatban résztvevők munkáját.

Az FBI 2016 júliusában indított vizsgálatot annak kiderítésére, hogy Oroszország próbált-e beavatkozni az amerikai elnökválasztásokba. A FBI-vizsgálat során került a figyelem középpontjába az úgynevezett Steele-dosszié, egy korábbi brit titkosügynök Christopher Steele jelentése, amelyet Hillary Clinton kampánystábja rendelt meg tőle annak a feltételezésnek az alátámasztására, hogy Trump kapcsolatban állt a választások befolyásolására kísérletet tevő Kremllel. Ennek a jelentésnek volt az egyik elsőszámú informátora a hétfőn felmentett orosz  Dancsenko, akit az FBI 2017-ben hallgatott ki először, és akit a hatóság félrevezetésének vádjával tavaly november 4-én vettek őrizetbe.

A most zárult per tanúvallomásai során az is kiderült, hogy Dancsenko összesen kétszázezer dollárt kapott az FBI-tól, hogy bizalmas forrásként működjön együtt a vizsgálat során. Egy korábbi FBI-ügynök pedig arról beszélt a bíróság előtt, hogy szövetségi nyomozók még 2016 októberében, néhány héttel az elnökválasztást megelőzően, egymillió dollárt ajánlottak Steele számára abban az esetben, ha igazolni tudja, hogy jelentése állításai helytállók Trump érintettségével kapcsolatban.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment