Sztrájkolnak a rendőrök Szlovéniában

Úgynevezett puha sztrájkot folytatnak a rendőrök és a belügyminisztériumi dolgozók Szlovéniában – közölte a helyi sajtó.

A rendőrség szakszervezete szerint közel kilencezer alkalmazott vesz részt a demonstrációban, amelynek célja a bérek emelése, valamint, hogy az ebben a szférában dolgozók ismét olyan magasabb bérkategóriába kerüljenek, amely szerintük a felelőségük miatt jár nekik. Úgy vélték: a kormánypropaganda ellenére a munkabeszüntetés indokolt, és csak olyan feladatokat látnak el a sztrájk alatt, amelyek veszélyeztetik az emberek életét, egészségét és anyagi értékeit.

A rendőrök sztrájkja az első ezen a héten, kedden az egészségügyben és a szociális ellátásban, míg szerdán az oktatásban dolgozók sztrájkolnak majd. Az előbbiben negyvenezren, ez utóbbiban 37 ezren dolgoznak, a szakszervezetek közel 80 százalékukat képviselik.

A közszférában dolgozók szakszervezetei a sztrájkhullámmal, amely a múlt hónapban kezdődött figyelmeztető sztrájkkal 30 ezer ember részvételével, az alsóbb fizetési osztályokba sorolt közalkalmazottak bérének erőteljes növelését követelik. Mint mondták: ötödik éve nőtt bruttó hazai termék (GDP), de a 2012-ben, a gazdasági válság miatt hozott, a közalkalmazottakat sújtó bérkorlátozások még mindig érvényben vannak. Többen közülük jobb munkakörülményeket is szeretnének.

A kormány számításai szerint a szakszervezetek követelései 1 milliárd euró terhet rónának az állami költségvetésre, amelyet szerinte lehetetlen teljesíteni. A közszférában az elmúlt években átlagban 7 százalékos volt a béremelés, és a 2012-ben hozott megszorítások egy részét is eltörölte a kabinet.

A szlovén gazdaság többéves recesszió után 2013-ban mutatott először fellendülést. A kormány azzal számol, hogy a tavalyi 3,1
százalék után idén 4,4 százalékkal nő a GDP, élénkül az export, bővülnek a beruházások.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment