Késsel, piszkavassal, légpuskával támadnak a rend őreire

késElrendelték annak a férfinak a letartóztatását, aki felfegyverkezve támadt rá rendőrökre. Letartóztatták azt a férfit is, aki a gyanú szerint légpuskával rálőtt a vele szemben intézkedő rendőrökre.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője közölte: mivel szükség van a gyanúsított pszichiátriai kezelésére, a nyomozási bíró elrendelte, hogy a kényszerintézkedést az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani; a letartóztatás az elsőfokú bíróság határozatáig, de legfeljebb 2023. december 7-ig szól. A döntés nem végleges, a gyanúsított védője fellebbezett az ellen – jelezte a szóvivő.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi közleménye szerint a hatvanas éveiben járó férfi november 5-én hajnalban otthonában zavart állapotba került: egy késsel átment a szomszédba, ahol kalapáccsal kezdte ütni a bejárati ajtót. A lakók telefonon értesítették a férfi testvérét, aki a segélyhívón kért segítséget. A helyszínre érkező rendőrök erősítést kértek, majd bementek a családi ház udvarára. A férfi ekkor a teraszon állt, késsel és kalapáccsal a kezében, majd elkezdte leverni a lambériát.

A rendőrök többször felszólították az eszközök eldobására, erre a férfi vízzel leöntötte őket. Ezután a rendőrök háromszor is könnyfakasztó gázt alkalmaztak, de ezzel sem tudták elérni, hogy a férfi kijöjjön az ingatlanból és letegye a késeket, a piszkavasat és a kalapácsot.

Fél óra elteltével a férfi váratlanul kijött a házból, és az eszközökkel a kezében – a két kést a hegyével előre tartva – megindult a rendőrök felé.

A közleményben azt írták: az edelényi rendőrök végig szakszerűen és arányosan jártak el a fenyegetőző férfival szemben. Az egyikük többszöri felhívás után a szolgálati fegyverével előbb figyelmeztető lövést adott le a levegőbe, majd – mivel az elkövető tovább haladt felé – célzottan rálőtt a három méterre lévő férfira. A támadót a lábán érte a lövés, de továbbra is ment a rendőr felé, aki erre két újabb lövést adott le, ezúttal a férfi késeket tartó kezére. Ennek hatására az eszközök a földre hullottak.

A férfit a lőtt sebei ellenére csak testi kényszerrel lehetett megbilincselni – ismertette az ügyészség, megjegyezve, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, de veszélyes saját magára és a környezetére is, valamint tartani kell attól, hogy ha szabadlábon maradna, akkor újabb bűncselekményt követne el.

A nyomozó ügyészség ezért indítványozta a gyanúsított letartóztatását, amit a Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája elrendelt.

Letartóztatták a rendőrökre légpuskával támadó nógrádi férfit

Elrendelte a bíróság annak a Nógrád megyei férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint légpuskával rálőtt a vele szemben intézkedő rendőrökre. A közleményben felidézték: péntek este érkezett a rendőrségre a bejelentés, miszerint egy Nógrád vármegyei férfi azzal fenyegette a szomszédja családját, hogy megöli őket.

A gyanúsított a rendőröket szidalmazással fogadta, és azt kiabálta: „ha nem mentek el pár perc múlva, meg fogtok dögleni”. A rendőrök folytatták az intézkedést, erre a férfi a kezében tartott légpuskából lövést adott le feléjük. A lövedék az egyik rendőrt a mellkasán találta el, ő nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. Az elkövető később újra lőtt, azonban senkit nem talált el.

A férfit végül a Terrorelhárítási Központ időközben értesített munkatársai fogták el. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség elrendelte a támadó őrizetét, majd gyanúsítottként hallgatta ki a férfit, aki nem tett vallomást. Az elkövető ellen korábban már indult büntetőeljárás és annak hatálya alatt újabb bűncselekményeket követett el, akkor is hivatalos személyekre támadt.

A főügyészség szerint a gyanúsított – aki 2023. június óta zaklatás miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll – szabadlábra bocsátása esetén feltehetően további bűncselekményeket követne el, ezért indítványozták a letartóztatását, amit a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája elrendelt.

Elítéltek egy idős nőt, aki megszúrta az őt ellátó ápolónőt

A Miskolci Járásbíróság egy év börtön fokozatú szabadságvesztésre ítélt egy idős nőt, aki a kórházban megszúrta az őt ellátó ápolónőt. A tájékoztatás szerint két évvel ezelőtt, május 13-án délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház traumatológiai osztályán kezelt, fekvőbeteg vádlotthoz vércukor-ellenőrzésre ment az ápolónő, akit – miután hátat fordított a betegnek – az idős nő minden előzmény nélkül egy nyolc centiméter pengehosszúságú késsel hátba szúrt. A sértett segítségkérésére kórházi dolgozók mentek be a kórterembe. Az ápolónőre – aki a szúrás következtében nyolc napon túl gyógyuló, maradandó fogyatékosságot eredményező sérülést szenvedett – a késsel a derekában találtak rá – közölték.

Mint írták, a bíróság felfegyverkezve elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és maradandó fogyatékosságot okozó súlyos testi sértés bűntette miatt ítélte el a vádlottat, a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztve. Ítélethozatalkor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott idős korát, büntetlen előéletét, a cselekmény elkövetése óta bekövetkezett jelentős időmúlást és a vádlott orvos-szakértő által megállapított kóros tudatzavarát, mely súlyos fokban korlátozta a cselekmény következményeinek felismerésében, míg súlyosító körülményt nem talált – olvasható a közleményben. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és a védő három munkanapot tartottak fenn nyilatkozattételre.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment