Tavaly 850 millió eurós bevételkiesést okoztak a hamis sportszerek az EU-ban

vam-zoll-navTavaly 850 millió eurós (260 milliárd forint) bevételkiesést okoznak a hamisított sportszerek az európai sportszergyártó cégeknek és a beszállítóknak – közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának legfrissebb jelentésére hivatkozva.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint tavaly csaknem hatezer munkahelyet kellett leépíteniük a hamisított sportszergyártás és forgalmazás miatt a piaci szereplőknek.

A hamisított sportszerek és sporteszközök – focilabdák, védősisakok, teniszütők, sílécek, tornaszerek, gördeszkák és fitneszgépek – forgalma a teljes szektor bevételének 6,5 százalékát teszi ki. Ez mintegy ötszázmillió eurós veszteséget okozott a piaci szereplőknek 2014-ben. A hamisított áruk miatt az eredeti termékek gyártói kevesebb alapanyagot és szolgáltatást rendelnek a beszállítóktól, ez pedig további 350 millió eurós veszteséget jelent — írják.

A jelentés készítői kiemelik, hogy ezek az adatok nem tartalmazzák a hamis sportruházati termékek okozta veszteségeket.

A bevételkiesést a gyártók és forgalmazók csak az elbocsátások költségcsökkentő hatásával tudták bizonyos mértékig ellensúlyozni. A sportszerek és eszközök hamisítása miatt közvetlenül 2800, közvetve 5800 uniós munkahely szűnt meg tavaly, ami az iparági állások több mint hat százaléka.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment