Tízmillió forintot sikkasztott egy végrehajtó Nógrádban

forintA Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy Nógrád vármegyében működő önálló bírósági végrehajtóval szemben, aki az irodája letéti számlájáról több mint tízmillió forintot utalt át magának – közölte a Nógrád Vármegyei Főügyészség.

A bírósági végrehajtóként dolgozó vádlott a végrehajtói irodája egyedüli tagja, egyben vezető tisztségviselője volt, így rendelkezési joggal bírt a végrehajtói iroda letéti számlája, valamint az iroda költségszámlája fölött is – írták a közleményben.

2020 októberében végrehajtói ügyszámok megjelölése nélkül, illetve fiktív ügyszámokkal három alkalommal összesen 10,6 millió forintot utalt át a végrehajtói letéti számláról a végrehajtói iroda költségszámlájára annak ellenére, hogy ezen összegek elszámolását megalapozó tevékenység az adott időszakban nem volt, így a költségek elszámolása a cselekmény időpontban nem volt jogszerű.

A vádlott a jogosulatlan utalásokat követően a költségszámláról személyesen is vett fel pénzt, illetve privát bankszámlájára utalt át 7,5 millió forintot. A sikkasztással okozott kár megtérült, mert a 10,6 millió forintot utóbb a végrehajtói irodának visszafizette.

Az ügyészség sikkasztás bűntette miatt emelt vádat a végrehajtó ellen, vele szemben felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés egyidejű kiszabását indítványozva.

Adócsaló ügyvédet büntetett a NAV
Másfél milliós bírságot kapott és elvesztette alanyi áfamentességét egy ügyvéd, aki ingatlan-adásvételi ügyekben nem adott számlát a tevékenységéről – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhivatal közleménye szerint az adatbázisok összevetése során derült ki, hogy munkája után rendszeresen nem adott számlát egy ügyvéd. Az egyéni vállalkozóként dolgozó ügyvéd egyik ügyfele tett bejelentést arról, hogy nem kapott számlát a kifizetett megbízási díjról. A NAV revizorai összevetették az ügyvéd közreműködésével lebonyolított ügyleteket a számlaadat-szolgáltatásával, és a kettő közötti különbség jelentős volt. Az ügyvéd sokkal több ingatlan-adásvételnél járt el, mint amennyi számlát az ügyvédi szolgáltatásokról kibocsátott. A revizorok további ügyfeleket is találtak, akik nem kaptak számlát. A NAV számlakibocsátási kötelezettség megsértése miatt 1,5 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki az ügyben. Az ügyvéd együttműködött, befizette a bírságot, bevallásaira önellenőrzést nyújtott be. A korábban katával adózó ügyvéd megfizette a 40 százalékos különadót is többletbevételei után. A legnagyobb veszteség az alanyi áfamentesség elvesztése volt, ez önmagában több mint 8 millió forint befizetendő áfát eredményezett az ügyvéd számára – emelték ki.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment