Ukrán hírszerzés: Oroszország a szankciók ellenére újraindította a rakétagyártást

Vadim SzkibickijOroszország kimerítette rakétakészleteinek jelentős részét, de a nemzetközi szankciók ellenére sikerült elindítania a gyártást, amint azt az Ukrajnában lelőtt rakéták töredékei is bizonyítják – jelentette ki pénteken Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az RBK-Ukrajina hírportálnak.

A tisztségviselő közölte, hogy az ukrán hírszerzés adatai szerint Oroszország havonta 67 rakétát képes előállítani. „Havonta legalább kétszer szállít Oroszország Kalibr típusú rakétákat az általa még 2014-ben megszállt Krím félszigetre. Most az oroszok körülbelül 25 Kalibr rakétát tudnak gyártani havonta, H-101-es típusból 35 darabot, Kinzsal rakétából kettőt, az Iszkander-M rendszerhez való 9M723 ballisztikus rakétákból pedig ötöt. A nemzetközi szankciók ellenére sikerül nekik a rakétagyártáshoz szükséges alkatrészeket importálniuk” – fejtette ki Szkibickij. Szavai szerint az Ukrajnában lelőtt orosz rakéták darabjai arra utalnak, hogy ezek a lőszerek „épphogy legördültek a futószalagról”, ezeket az idei év első negyedévében gyártották. „Oroszország addig fogja rakétákkal terrorizálni Ukrajnát, amíg elegendő erőforrással rendelkezik, ezért Ukrajna számára fontos, hogy továbbra is erősítse légvédelmét” – mutatott rá a hírszerzési vezető.

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos arról számolt be, hogy sikerült egy Oroszországba elhurcolt 14 éves lányt hazahozni Ukrajnába. Az ombudsman hozzátette, hogy a gyermek rehabilitáción vesz részt, egészségügyi és humanitárius segítséget kap. „Azon dolgozunk, hogy minden ukrán gyereket hazahozzunk, és megbüntessük azokat, akik kiviszik, és idegen területen túszként tartják gyermekeinket ” – hangsúlyozta Lubinec. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy két napja az ukrán hatóságoknak egy hatéves kislányt sikerült hazahozniuk Oroszországból Ukrajnába, akinek katona szülei a Donyeck megyei Mariupolban estek orosz fogságba.

Az ukrán vezérkar péntek reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége 660-nal 201 760-ra nőtt. Az ukrán erők csütörtökön egyebek mellett négy orosz harckocsit és 12 tüzérségi rendszert semmisítettek meg.

Nem volt robbanótöltet a lengyelországi Bydgoszcznál megtalált rakétában
A nyugat-lengyelországi Bydgoszcznál április végén megtalált rakétában nem volt robbanótöltet, betonfeje volt, ami orosz technológiára utal – jelentette be pénteken Pawel Szrot államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke. Szrot az RMF FM lengyel kereskedelmi rádiónak nyilatkozott a katonai eszközről, amely decemberben csapódott be a Bydgoszczhoz közeli erdőben, de csak áprilisban találták meg. Elmondta: a roncsok között megtalálták a rakétafejet is, amelyet még vizsgálnak. „Különleges rakétafejről van szó, mert betonból készítették, az orosz technológiai gondolkodásnak megfelelően” – fogalmazott Szrot. Úgy ítélte meg: a rakétát az ukrán légvédelem megtévesztése céljából lőtték ki. Az államtitkár elmondta: a rakétában nem volt robbanótöltet. Nem repülhet viszont üresen, mert túl könnyű lenne, ezért szerelték rá a betonfejet.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment