Varsó szerint a fehérorosz szolgálatok helyezték el a migráns holttestét a határkerítésnél

Menekültek elhagyott táborhelye a belarusz-Lengyel határ közelébenA lengyel határőrség fehérorosz provokációnak minősítette azokat a híreket, miszerint egy, felhehetőleg migráns férfi holttestét lengyel oldalról vonszolták volna át a határkerítés fehérorosz oldalára. Varsó szerint a tetemet a fehérorosz szolgálatok helyezték el.

A szerdai minszki közlés szerint fehérorosz határőrök kedd éjjel egy összevert férfi holttestét találták meg a lengyel határ közelében, a tetemnél szíriai személyi igazolványt és egy lengyel kitoloncolási határozatot találtak, amellyel három évre megtiltották, hogy a menedékkérő beutazzon a schengeni övezet államaiba.

A lengyel határőrség oldalán közzétett szerda esti közlemény a fehérorosz fél által végrehajtott provokációnak nevezi a történteket. „A fehéroroszok elhelyezték a saját oldalukon a holttestet, majd propagandista magyarázatukban a lengyel felet vádolták meg ezzel” – írták.

A lengyel közleményhez egy videofelvételt is csatoltak, amelyet a Lengyelország által emelt határkerítésre szerelt riasztórendszer éjjellátó kamerái rögzítettek. A felvétel a lengyel fél szerint bizonyítja, hogy a fehérorosz szolgálatok által előkészített, többórás előkészületekkel járó, a test elhelyezését, majd ennek fényképezését magában foglaló provokációról van szó.

A lengyel-fehérorosz határ 186 kilométer hosszú szakaszán tavaly közel-keleti és észak-afrikai országokból kiinduló, Fehéroroszországon át érkező migrációs hullám miatt Lengyelország 5,5 méter magas acélkerítést épített. A közös határ 206 kilométer hosszú szakaszán – a kerítésen kívül a határfolyók mentén is – mozgásérzékelőkből és kamerákból álló riasztórendszert is létesítenek. A riasztórendszer eddig három szakaszon, összesen 55 kilométeren működik.

A lengyel-fehérorosz határon tavaly 39 714 határsértési kísérletet regisztráltak, míg egy évvel korábban mindössze 88-at. Ez év eleje óta több mint 15 100 határsértési kísérletet tartanak számon.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment