Washington bírálja a Hongkongra vonatkozó kínai nemzetbiztonsági törvénytervezetet

Morgan Ortagus, amerikai külügyi szóvivőMorgan Ortagus, amerikai külügyi szóvivő csütörtökön bírálta azt a készülő kínai nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely amerikai álláspont szerint korlátozná a hongkongi ellenzék cselekvési lehetőségeit.

Washington szerint a pekingi parlamentben előterjesztendő törvénytervezet “nagyon destabilizáló” lenne. “Minden kísérlet, hogy olyan nemzetbiztonsági törvényt erőltessenek át, amely nem a hongkongi polgárok akaratát tükrözi, nagyon destabilizáló hatású, és az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség határozott elítélését vonná maga után” – fogalmazott az amerikai külügyi szóvivő.

Pekingben csütörtökön jelentették be, hogy a parlament pénteken kezdődő éves ülésszakán megvitatnak egy olyan törvénymódosítást is, amelynek célja – a hivatalos megfogalmazás szerint – “a jogrendszer és a végrehajtási mechanizmusok javítása a Hongkong Különleges Igazgatású Területen”. A törvényjavaslat célja kínai álláspont szerint a hongkongi nemzetbiztonság helyzetének javítása lenne.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a törvénytervezet elfogadásával Kína megszegné az Egyesült Királysággal Hongkong visszacsatolásáról kötött kétoldalú szerződést. “Arra szólítjuk fel Pekinget, hogy tartsa tiszteletben vállalt kötelezettségeit, nevezetesen Hongkong magas szintű autonómiáját” – jelentette ki Ortagus.

Donald Trumpot csütörtökön Michiganben tett látogatásán szintén faggatták erről a kínai törvényjavaslatról az újságírók. Az amerikai elnök kifejtette: ha a törvénytervezetet elfogadják, akkor Washington “nagyon erőteljes választ” ad rá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a héten kétszer is foglalkozott Hongkonggal. Szerdán újságíróknak azt mondta: az elmúlt hetekben a hongkongi demokráciáért küzdők elleni szigorú fellépés megnehezíti annak megítélését, hogy Hongkong valóban megfelelően független volna Pekingtől, s május elején éppen azért halasztotta el a Hongkong autonómiájáról szóló jelentést, hogy kitérhessen a Peking által most tervezett lépésekre is.

Vasárnap Pompeo arról beszélt egy televíziós interjúban, hogy Kína fenyegeti a Hongkongban dolgozó amerikai újságírók munkáját.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment