Zelenszkij szerint Oroszország teljes körű háborút indíthat Ukrajna ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökVolodimir Zelenszkij ukrán elnök nem zárja ki annak az esélyét, hogy Oroszország teljes körű háborút indít Ukrajna ellen.

Az államfő a pénteken Kijevben megrendezett Jaltai Európai Stratégia (YES) konferencián kijelentette, hogy 2014-ben Oroszország “tett egy lépést ebbe az irányba, de az ukránok megakadályozták”. Zelenszkij arra célzott, hogy 2014-ben Oroszország önkényesen magához csatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, majd fegyveres konfliktust szított a Donyec-medencében az ottani szakadárok támogatásával. Utóbbit a Kreml váltig tagadja, a válságot pedig Ukrajnán belüli “polgárháborúnak” nevezi.

Az ukrán elnök szavai szerint a teljes körű háború megindítása Oroszország legnagyobb hibája lesz. “Úgy gondolom, hogy ezután soha nem lesz jószomszédság Ukrajna, Oroszország és Fehéroroszország között, mert utóbbi területén is jelen van Oroszország” – fogalmazott Zelenszkij. “Ez a legrosszabb, ami történhet, de sajnos, megvan ennek az esélye” – konstatálta.

Zelenszkij kitért arra, hogy Joe Bidennel a múlt héten Washingtonban megtartott találkozóján nagy figyelmet szenteltek a biztonság kérdésnek. Szerinte Biden “megérti az Oroszország felőli fenyegetést”, az amerikai elnök egyebek mellett támogatja a hadiflotta és a légvédelem erősítésére tett ukrán javaslatokat.

Zelenszkij múlt heti egyesült államokbeli látogatás alatt az amerikai kormány újabb hatvanmillió dolláros katonai támogatást helyezett kilátásba Ukrajnának, egyebek között “a határai mentén jelentősen megnövekedett orosz katonai tevékenység, a kelet-ukrajnai tűzszünet megsértése és egyéb provokációk miatt”. A két ország védelmi minisztere Washingtonban dokumentumot írt alá, amelyben újabb Javelin páncéltörő rakéták szállítása is szerepel. Biden leszögezte, hogy Az Egyesült Államok továbbra is szilárdan kiáll Ukrajna euroatlanti törekvései, szuverenitása és területi integritása mellett az orosz agresszióval szemben. A két államfő a találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatban azonos célokat tűzött ki számos kérdésben, beleértve az orosz agresszió elleni védekezést.

Két terroristával végeztek az oroszok Dagesztánban
Végeztek két, terrorcselekményre készülő fegyveressel az orosz biztonsági erők Dagesztán bujnaki járásában – közölte az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottság (NAK). A közlemény szerint a “banditáknak” felajánlották a megadás lehetőségét, de ők válaszul tüzet nyitottak. A két fegyverest “semlegesítették”. A tűzharc helyszínén, egy erdős terepen, egy automata lőfegyvert, lőszert és egy házilag összeszerelt robbanószerkezetet foglaltak le a hatóságok. A biztonsági erők tagjai és a polgári lakosság körében az incidensnek a NAK szerint nem voltak sérültjei.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment