A Honvédelmi Minisztérium és a Nemzeti Örökség Intézete együttműködési megállapodást kötött

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) főigazgatójaAz ifjúság hazafias nevelését elősegítő, azt erősítő együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton az Emlékhelyek napja programsorozat országos nyitóünnepségén, a Fejér megyei Pákozdon.

A megállapodást Szabó István honvédelmi államtitkár és Radnainé Fogarasi Katalin, a NÖRI főigazgatója írta alá. Az államtitkár beszédében kiemelte: a szándéknyilatkozat Magyarország alaptörvényének szellemiségében született meg, amely kimondja: “bízunk a közösen alakított jövőben, a fiatal nemzedékek elhivatottságában”.

Szabó István elmondta: a minisztérium a hazafias és honvédelmi nevelés stratégiájának részeként vállalta, hogy a fiatalok nevelésében a magyarság megmaradása szempontjából kulcsfontosságú hazafias szemlélet, a honvédelmi kötelességtudat és a hagyományok megerősítése alapvető hangsúlyt kapjon. Nagy örömnek nevezte, hogy a Nemzeti Örökség Intézetében partnerre találtak a magyarság szellemi örökségének megóvásában, a nemzeti identitás és összetartozás érzésének növelésében, illetve a nemzeti emlékezet kultúrájának széles körű terjesztésében.

Hangsúlyozta, hogy a haza védelme ma is nemzeti ügy, csakúgy, mint 1848-ban volt, ugyanakkor a régmúlt hősi történetei mindössze történelmi adatok a ma fiataljai számára, ezért létfontosságú a honvédelmi nevelés, hogy örök példát és követendő irányt jelentsen számukra. “Fontos tehát, hogy gyermekeinkkel is megismertessük országunk történetét, mert ez jövőbeli biztonságunk alapkérdése – fogalmazott.

Szabó a “Magyar Honvédség születésének helyéről”, Pákozdról szólva kiemelte: a nemzeti emlékhely a nemzeti emlékezet ápolása és az ifjúság hazafias nevelésének fontos intézménye, olyan történelmi emlék, amely a nemzet összefogásának példája és szimbóluma, erőt adó örökség.

Radnainé az Emlékhelyek napja kapcsán rámutatott: öt évvel ezelőtt álmodtak egy nagyot és elindították a programsorozatot, amely évről évre egyre több helyszínnel, egyre több látogatót vonz történelmünk jeles helyszíneire. Megjegyezte, a pákozdi katonai emlékpark megtestesítője mindannak, amit öt évvel ezelőtt megálmodtak, hiszen folyamatosan megújuló programokkal csalogatja a fiatalokat, s mindenki számára elérhetővé teszi a magyar történelem sarokpontjainak számító események helyszíneit. Jelezte: a szándéknyilatkozat tovább erősíti azt a hitvallást, amely szerint a NÖRI alapvető feladata a magyarság szellemi örökségének megőrzése és átadása a jelen és az eljövendő nemzedékek számára.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment