Az EB jogszabályjavaslatot terjeszt elő az uniós lőszergyártásról

kalasnyikov lőszerAz Európai Bizottság (EB) jogszabályjavaslatot terjeszt elő a lőszergyártás fejlesztéséről az Európai Unióban – jelentette ki Ursula von der Leyen, a brüsszeli bizottság elnöke, miután találkozott Petr Pavel cseh államfővel.

„Örömmel jelentem be, hogy az Európai Bizottság szerdán jogszabályjavaslatot terjeszt elő az EU lőszergyártásáról, ami felgyorsíthatja a szállításokat. Arról van szó, hogy intenzívebbé és gyorsabbá tegyük a lőszergyártást, mert Ukrajnának valóban azonnali szüksége van erre” – mondta újságíróknak az uniós végrehajtó testület elnöke.

A javaslat a lőszergyártás támogatását is tartalmazni fogja mintegy félmilliárd euró nagyságban. Az uniós tagállamok pénzügyi támogatásával együtt az erre fordítható összeg eléri az egymillió eurót – mutatott rá von der Leyen. Hangsúlyozta, hogy a tagállamok készek továbbra is közösen szembenézni a geopolitikai kihívásokkal. Az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott Csehországnak az Ukrajnának nyújtott támogatásért.

„Tudatosítani kell, hogy lakosságarányosan Csehország fogadta be a legnagyobb számú ukrán menekültet. Ez csodálatos” – szögezte le von der Leyen. Közlése szerint az EU-tagállamok eddig több mint 68 milliárd eurónyi segítséget nyújtottak Ukrajnának. „Ennek a segítségnyújtásnak folytatódnia kell” – hangsúlyozta. A cseh belügyminisztérium közlése szerint április elején több mint 325 ezer ukrán menekült tartózkodott Csehország területén.

A cseh államfő a sajtótájékoztatón nagyra értékelte az EU által Ukrajnának nyújtott támogatást. Megerősítette korábbi álláspontját, hogy Ukrajnának az EU-ban a helye, s Prága mindent megtesz annak érdekében, hogy a csatlakozási tárgyalások még az idén megindulhassanak. Pavel eredetileg április végi brüsszeli látogatása alatt szeretett volta találkozni Ursula von der Leyennel, de az Európai Bizottság elnöke unokája megszületése miatt lemondta a találkozót, és Berlinbe utazott. Így jött létre a keddi prágai találkozó.

Von der Leyen Prágában Fiala miniszterelnökkel is találkozott. „Elsősorban az energetikai projektekről beszélgettünk, illetve a nemzeti felújítási tervekről, amelyek segítségével növelheljük Csehország energetikai önállóságát. Az európai és a világpolitika időszerű kérdései is szóba kerültek” – összegezte a rövid találkozó tartalmát a cseh kormányfő.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment