Az OBT megválasztotta elnökét és elnökhelyettesét

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Matusik Tamás bírót választotta elnökévé, míg a testület elnökhelyettese Csontos Katalin bíró lett – tudatta az OBT.

A testület a június 7-i ülésén 13 igen és egy nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül választotta meg a két jelöltet. Az OBT honlapja szerint Matusik 2015-től a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoportjának vezetője, továbbá tagja a Fővárosi Törvényszék Büntető Kollégiumának. Csontos 2011 óta a Salgótarjáni Járásbíróság polgári ügyszakos bírája, továbbá a Balassagyarmati Törvényszék Bírói Tanácsának tagja.

A honlapon megjelent közleményben azt írták hogy „a 2018. január 30-án megalakult OBT kezdettől fogva céljának tekintette a bírói függetlenség egyik fokmérőjének tartott bírói önigazgatás megerősítését, ennek érdekében többször is elkészítette jogalkotási javaslatát, de ezen kezdeményezései eddig rendre megakadtak”.

Végül az Európai Unió elvárásainak való megfelelés érdekében végrehajtott igazságügyi reform úgy módosította a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi törvényt, hogy az OBT az új hatáskörök mellett jogi személyiséget is kapott és az eddig jogszabály által előírt, rotációs alapon félévente változó elnök helyett 2023. június 1-jén lehetővé vált, hogy az OBT maga döntsön elnökéről és elnökhelyetteséről – olvasható a közleményben.

Az OBT elnöke és elnökhelyettese „elkötelezett amellett, hogy az immár jogi személyiséggel rendelkező tanács kibővült jogköreit a 2018. január 31-én megfogalmazott Hitvallásban foglaltak szerint gyakorolja” – olvasható a honlapján.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment