Dzsihadista fenyegetés miatt megerősítették a zsidó közösségek által látogatott helyek védelmét Franciaországban.

Gérald Darmanin francia belügyminiszterGérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte kedden a zsidó közösségek által látogatott helyek fokozottabb védelmét az Iszlám Állam terrorszervezet nyílt fenyegetése miatt.

A dzsihadista csoport április 17-én a Telegram applikáción fenyegetett azzal, hogy megbosszulja az előző vezetője, a februárban az amerikai különleges erők által Szíriában megölt Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi halálát, és azt kérte a híveitől, hogy az ukrajnai háborút kihasználva hajtsanak végre újból merényleteket Európában.

A belügyminiszter szerint “az üzenetben a terrorszervezet elsősorban a zsidó közösséget veszi célba”.

A tárcavezető ezért azt kérte a prefektusoktól, valamint a rendőrség és a csendőrség vezetőitől, hogy “fokozzák az elővigyázatosságot, és szervezzék meg a franciaországi zsidó közösség érdekeltségeinek fokozott védelmét”, mindenekelőtt a vallási és kulturális helyeknél, valamint az oktatási intézményeknél.

Európában Franciaországban él a legnagyobb zsidó közösség, tagjait hatszázezerre becsülik.

Az elmúlt tíz év franciaországi iszlamista merénylet-sorozatának első áldozatai zsidók voltak: az algériai-francia kettős állampolgárságú Mohamed Merah 2012. március 11-én, illetve 15-én a francia hadsereg három katonáját lőtte agyon a dél-franciaországi Toulouse, illetve Montauban városokban, majd 19-én két óvodás és egy iskolás gyermeket, valamint egy fiatal rabbit lőtt le a toulouse-i Ohr Torah zsidó iskola és óvoda előtt. A magát az al-Kaida terrorszervezet tagjának mondó iszlamista március 21-én a kézre kerítésére küldött kommandósok elől elbarikádozta magát a lakásában, és másnap tűzharcban életét vesztette.

Pokolgépes merénylet kiterveléséért börtönbüntetésre ítéltek Belgiumban három iráni származású férfi
Az antwerpeni fellebbviteli bíróság megerősítette kedden három olyan iráni származású belga állampolgár 18, illetve 17 évi börtönbüntetését, aki szerepet játszott a teheráni vezetéssel szemben álló franciaországi mozgalom tagjai elleni pokolgépes merényletet kitervelésében – jelentette a La Libre Belgique című napilap. A vádlottakat bűnösnek találták abban, hogy részt vettek egy végül meghiúsított pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja a teheráni vezetés ellen szervezkedő Népi Mudzsahedek nevű mozgalom 2018. évi nagygyűlése volt a Párizs melletti Villepinte-ben. A rendőrség a nagygyűlés napján csapott le a tettesekre, és letartóztatásukkor az autójukban körülbelül fél kilogrammnyi TATP (triaceton-triperoxid) robbanóanyagot és egy gyújtószerkezetet találtak. Az elítélteket a bíróság a belga állampolgárságuktól is megfosztotta.


Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment