EU: megalapozatlan vádak alapján ítélték el a fehérorosz ellenzékieket

Marija KalesznyikavaMegalapozatlan vádak alapján ítélték börtönbüntetésre Marija Kalesznyikava és Makszim Znak fehérorosz ellenzéki vezetőket; az Európai Unió a politikai foglyok szabadon bocsátására szólítja fel Fehéroroszországot – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS).

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján arra reagált, hogy Fehéroroszországban hétfőn tizenegy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság Kalesznyikavát, az Aljakszandr Lukasenka diktátor vezette rendszer ellen indított tiltakozó mozgalom egyik vezéralakját, tíz évre pedig egy másik vezető ellenzékit, Znakot. Mindkettőjüket a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolták.

A brüsszeli közleményben az Európai Unió sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a minszki rezsim “folyamatosan és nyilvánvaló módon” semmibe veszi a fehérorosz nép emberi jogait. Továbbá valamennyi politikai fogoly, és mindazok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, akik jogaik gyakorlása miatt kerültek rács mögé.

Kijelentették: Fehéroroszországnak be kell tartania nemzetközi vállalásait, és az Egyesül Nemzetek Szervezete (ENSZ), valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretein belül vállalt kötelezettségeit. Az Európai Unió továbbra is arra törekszik, hogy a fehérorosz hatóságok által elkövetett brutális elnyomás felelőseinek elszámoltathatóságát előmozdítsa – tették hozzá.

Rik Daems, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke rövid közleményében megdöbbenését fejezte ki a szervezett összeesküvés vádjával elrendelt börtönbüntetés miatt. “Ezek a vádak teljesen megalapozatlanok. Mind a két bátor embert, akik nem tettek mást, mint megvédték az alapvető emberi jogokat hazájukban, azonnal szabadon kell bocsátani” – fogalmazott. Emlékeztett: az ítélet néhány nappal azt követően született, hogy Marija Kalesznyikava megkapta az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésétől a Vaclav Havel emberi jogi díjat.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment