Europol: letartóztattak 39 embert a La Manche csatornán szervezett embercsempészet miatt

EuropolÖt európai országban letartóztattak 39 feltételezett embercsempészt, akik a La Manche csatornán át törvénytelenül migránsokat utaztattak Nagy-Britanniába – közölte az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete.

A hágai székhelyű Europol sajtóközleménye szerint a letartóztatottak ugyanabban az embercsempészbandában tevékenykedtek. Kis csónakokon vittek át migránsokat a csatornán, de rendszeresen változtattak a taktikán, hogy elkerüljék a lebukást: az éjszaka leple alatt többnyire nagyobb csónakokat indítottak el, nem törődve a migránsok biztonságával.

A bűnszervezet leleplezése a Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Franciaország és az Egyesült Királyság bűnüldöző és igazságügyi hatóságai közötti szoros együttműködés eredménye volt, amelyet az Europol is támogatott. Az Europol szerint a hálózat mintegy tízezer illegális bevándorlót csempészhetett át Nagy-Britanniába az utóbbi 12-18 hónapban, és ezáltal megközelítőleg hatvanmillió euró profitra tehettek szert.

A nemzeti rendvédelmi szervek több mint 1200 mentőmellényt, mintegy 150 gumicsónakot, több tízezer eurónyi készpénzt, valamint lőfegyvereket és kábítószert is lefoglaltak az akció során. A műveletben 900 rendőr vett részt.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment