Kijev megengedi az orosz diplomatáknak az őrizetbe vett szakadár fegyveres meglátogatását

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterKijev megengedi, hogy az ukrajnai orosz külképviselet munkatársai felkeressék az őrizetben lévő, a Donyec-medencei fegyveres konfliktusban a szakadárok oldalán harcoló Andrij Koszjak katonatisztet, akit kémkedéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítanak Ukrajnában – közölte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

„A nemzetközi jog szerint a konzulnak joga van kapcsolatba lépni az általa képviselt állam állampolgáraival. Az ilyen hozzáférés biztosítva lesz” – idézte Kulebát az UNN ukrán hírügynökség. A miniszter hozzátette: az orosz külügyminisztérium Koszjakkal kapcsolatos nyilatkozata kétségkívül annak elismerése, hogy Oroszország „különböző esetekben orosz állampolgárokkal” részt vesz a Donyec-medencei konfliktusban.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő október 19-én kijelentette: Moszkva provokációnak tekinti Koszjak őrizetbe vételét, és felszólítja Kijevet, hogy tegye lehetővé az orosz konzul számára a fogoly meglátogatását.

A luhanszki szakadárokhoz tartozó Koszjakot a múlt héten vették őrizetbe az ukrán fegyveres erők tagjai a Donyec-medencében, a szemben álló feleket elválasztó tűzszüneti vonal közelében. Orosz és szakadár részről azt állítják róla, hogy a tűzszünet felügyeletében segédkezett, az ukrán védelmi minisztérium szerint viszont orosz állampolgár, és egy olyan, orosz katonákból álló csoportban szolgált, amely titkos felderítési feladatot hajtott végre. Az ukrán hatóságok emellett 2010-ben elkövetett súlyos háborús bűncselekményekkel is gyanúsítják.

Koszjak szabadon engedéséért szakadárok csoportjai rendeztek tüntetéseket az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója helyi irodáinak helyt adó, a megszállt Donyeckben és Horlivkában lévő szállodáknál, nem engedve ki onnan a küldöttség tagjait. Az EBESZ-misszió a tiltakozó akciók miatt két napra felfüggesztette a tűzszünet betartását ellenőrző tevékenységét Donyeck megyében, a járőrözést kedden indították újra.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment