Kijevbe látogat kedden az Európai Bizottság elnöke

Ursula von der LeyenAz ukrán fővárosba, Kijevbe látogat május 9-én, az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megbeszélést folytasson Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte Eric Mamer, a brüsszeli testület szóvivője.

A szóvivő elmondta, hogy a látogatás az Ukrajnával fenntartott kapcsolatok összes területére összpontosít, és célja, hogy megerősítse az EU „megingathatatlan” támogatását. Üdvözölte továbbá az ukrán elnök hétfői bejelentését, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni.

Von der Leyen az orosz invázió óta ötödik alkalommal látogat Ukrajnába.

Az ukrán kormány tavaly nyújtotta be csatlakozási kérelmét az EU-hoz, amely tagjelölt országgá nyilvánította Ukrajnát. Az Európai Bizottság értékelést fog kiadni arról, hogy Kijev végrehajtotta-e a szükséges strukturális reformokat a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez. A szóvivő hétfőn azt is megerősítette, hogy a brüsszeli testület pénteken továbbította az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos új – immáron tizenegyedik – javaslatát a tagállamok kormányainak.

Mamer nem közölt részleteket a csomaggal kapcsolatban, csak arról tájékoztatott, hogy a javasolt intézkedések a korábban életbe léptetett szankciók „végrehajtására és hatékonyságára fog összpontosítani, valamint arra, hogyan kerüljék el a tagállamok a büntetőintézkedések kijátszását”.

Az új csomag célja, hogy „az Oroszországot érintő exporttilalom hatálya alá eső termékek ne kerülhessenek be az orosz hadigépezetbe” – tette hozzá a szóvivő.

Holttestet találtak egy Zaporizzsja megyei ház romjai alatt
Az éjszaki orosz támadás után a mentést végzők hétfőn kiemeltek egy holttestet és egy sérültet a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai régióban egy ház romjai alól – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. „Hétfőn az ágyúzások következtében tűz ütött ki egy földszintes épületben a zaporizzsjai régió egyik településén. A tűzoltók 80 négyzetméter területen oltották el a lángokat. Egy embert mentettek ki sérülten és egy holttestet hoztak ki a romok alól” – írta a Facebookon közzétett jelentésében a katasztrófavédelem. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megyei kormányzók beszámolóiból készített összeállításában azt írta, hogy az elmúlt nap során az orosz erők Ukrajna tíz régióját lőtték, a támadásokban három civil vesztette életét és 28 sérült meg. Az orosz erők 127 településre nyitottak tüzet különféle típusú fegyverekkel – köztük harckocsikkal, tüzérségi, illetve légvédelmi rendszerekkel, drónokkal és repülőgépekkel -, és 139 infrastrukturális létesítményt találtak el – számolt be a hírportál az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva.

Eközben az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató vállalat arról tájékoztatott, hogy az orosz drónok éjszakai támadása nem okozott kárt a fő energetikai infrastruktúrában, de a frontvonal mentén végrehajtott orosz támadások és az orosz határ menti ukrán területek bombázása ismét károkat okozott a regionális energiavállalatoknál Donyeck, Harkiv, Herszon, Szumi és Csernyihiv megyékben. Az Ukrán Vöröskereszt sajtóközleményben tudatta, hogy a déli odesszai régió orosz ágyúzása következtében megsemmisült a Vöröskereszt humanitárius segélyeit tároló egyik raktár, ami miatt felfüggesztették a segélyosztást. A szomszédos Mikolajiv megyében egy mobilkórházuk rongálódott meg.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment