Lengyelország két kémműholdat szerez be Franciaországtól

francia katonai műholdA lengyel hadsereg két megfigyelőműholdat szerez be Franciaországtól, az erről szóló szerződést kedden Varsóban írta alá Mariusz Blaszczak lengyel kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter és Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter.

A szerződés aláírását követő közös sajtóértekezleten Blaszczak elmondta: a francia Airbus cég optikai technológiájával rendelkező két műholdat a lengyel hadsereg 2027-ig szerzi be. Már a szerződés aláírását követően viszont elérhetővé válnak Lengyelország számára a francia műholdhálózat által nyert adatok – tette hozzá a lengyel politikus.

Aláhúzta: a műholdas megfigyelés növeli a lengyel hadsereg elrettentő képességeit, és bővíti a katonai és civil riasztórendszer lehetőségeit is. Lecornu a NATO keleti szárnyának erősítésével hozta összefüggésbe a tervezett beruházást. Bejelentette emellett: szerdán Kijevben Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel találkozik, és az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, egyebek mellett a katonák kiképzéséről egyeztet vele.

A lengyel védelmi tárca közleménye szerint a két műhold és a Lengyelországban telepítendő fogadóállomás a francia-lengyel műholdhálózat keretében fog működni. A műholdak pixelenként 30 centiméteres felbontású képek továbbítását teszik majd lehetővé, a lengyel-francia hálózaton belüli működésük pedig a Föld sokkal nagyobb területének megfigyelését teszi lehetővé, mint amilyenre egy ország önmagában volna képes – áll a közleményben.

A miniszterek a kétoldalú együttműködésről, valamint a nemzetközi formátumokban – a NATO-ban, az Európai Unióban és a visegrádi csoportban – folytatott katonai együttműködésről is tárgyaltak Varsóban. Napirenden szerepelt a közép-európai térség biztonsági helyzete is, ezen belül az Oroszországgal szemben védekező Ukrajna támogatása.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment