Moszkva megint mindenkit kiutasít… 4. epizód

Marija Zaharova külügyi szóvivőMoszkva kiutasít két finn diplomatát

Oroszország válaszintézkedésként kiutasítja Finnország két diplomatáját – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai finn nagykövetet, akinél tiltakozott a helsinki orosz diplomáciai képviselet munkatársának „alaptalan” kiutasítása miatt, amelyet Moszkva az EU oroszellenes szankciós kampánya részének tekint. A protestálás Finnország Oroszországgal szembeni „konfrontatív kurzusára” is vonatkozott, beleértve a „kijevi rezsimnek” történő fegyverszállításokat és az ukrán nacionalisták által „a Donyec-medencei és ukrajnai” civilek ellen elkövetett bűncselekmények eltussolását.

Moszkva öt portugál diplomatáit utasítja ki

Az orosz külügyminisztérium bekérette a moszkvai portugál nagykövetet, akinél határozott tiltakozását fejezte ki a portugál hatóságok „provokatív” döntése miatt, amelyben a portugáliai orosz diplomáciai képviselet tíz alkalmazottját nemkívánatos személynek nyilvánították. Az orosz fél hangsúlyozta, hogy ez a barátságtalan lépés negatív hatással lesz a kétoldalú kapcsolatokra. Az öt kiutasított portugál külügyi alkalmazottnak 14 napon belül kell elhagynia Oroszországot.

Moszkva négy szlovén diplomatát utasított ki

A bekéretett szlovén ideiglenes ügyvivőnél a tárca amiatt tiltakozott, hogy a szlovén hatóságok „alaptalanul próbálják Oroszországot ukrajnai háborús bűnökkel megvádolni”, és a szlovén fél katonai segítséget nyújt „a neonáci kijevi rezsimnek”. Válaszul Ljubljana korábbi „barátságtalan” lépéseire, amelyek az orosz diplomáciai képviselet létszámának csökkentésére és munkakörülményeinek rontására irányultak, a szlovén ügyvivőnek jegyzéket adtak át, amelyben Moszkva azt követelte, hogy tíz napon belül négy fővel csökkentsék a moszkvai nagykövetség diplomáciai személyzetének létszámát. A kölcsönösség elve alapján arról is döntés született, hogy a moszkvai szlovén diplomáciai képviselet működési feltételeit a ljubljanai orosz nagykövetség „tényleges helyzetének megfelelően” igazítják ki.

Moszkva tömegesen utasítja ki az EU-s diplomatákat

Az orosz diplomáciai tárca a napokban 34 francia, 27 spanyol és 24 olasz diplomatát nyilvánított nemkívánatos személynek, válaszul Párizs, Madrid és Róma korábbi hasonló intézkedésére.

Moszkva behivatta Lettország nagykövetét… egyelőre nem utasítják ki

A minisztérium csütörtökön bekérette a moszkvai lett nagykövetet is, akinél határozott tiltakozását fejezte ki rigai parlament „provokatív” döntése okán, amely egy 1994-es orosz-lett megállapodás felfüggesztésével megnyitotta az utat a szovjet emlékművek lebontása előtt. A tárca közölte, hogy a nemzetközi joggal összhangban az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy ellenintézkedéseket foganatosítson.

Moszkva horvát diplomatákat utasított ki

Válaszul Zágráb „barátságtalan lépéseire”, Moszkva nemkívánatos személynek nyilvánította a horvát nagykövetség öt alkalmazottját – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium. A tárca bekérette a moszkvai horvát nagykövetet, akinek határozott tiltakozását fejezte ki a horvát hatóságok „megalapozatlan kísérleteivel” kapcsolatban, amelyek arra irányultak, hogy Oroszországot ukrajnai háborús bűnök miatt tegyék felelőssé, valamint amiatt, hogy Zágráb katonai segítséget nyújt „a neonáci kijevi rezsimnek”. A horvát külügyminisztérium április 11-én közölte, hogy a zágrábi orosz nagykövetség létszámának csökkentéséről döntött, és emiatt az orosz diplomáciai képviselet 24 alkalmazottját utasította az ország elhagyására. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője „oroszellenes akciónak” nevezte akkor az orosz diplomaták kiutasítását, és hozzátette, hogy a felelősség a következményekért „teljes mértékben a horvát felet terheli”.

Moszkva román és bolgár diplomatákat utasított ki

Moszkva Bukarest és Szófia hasonló intézkedéseire válaszul kiutasította a román nagykövetség tíz és a bolgár diplomáciai misszió egy munkatársát – közölte az orosz külügyminisztérium. A napokban mindkét ország nagykövetét bekérették az orosz diplomáciai tárcához. A román misszióvezetőnek átadott jegyzék tíz nemkívánatos személynek nyilvánított külügyi alkalmazott nevét tartalmazta. A külügyminisztérium rámutatott, hogy az intézkedés válasz volt Románia április 5-i döntésére, amely tíz orosz diplomata kiutasításáról szólt. „Az orosz fél határozottan elutasítja a román fél arra irányuló alaptalan kísérleteit, hogy Oroszországot ukrajnai háborús bűncselekményekkel vádolja meg, és elítéli Bukarest politikáját, amely a nacionalista zászlóaljak által a civilek ellen elkövetett atrocitások szépítésére, valamint a kijevi rezsimnek történő fegyver- és felszerelés-szállításra, egyéb segítségre irányul” – állt a minisztérium közleményében. A román hatóságok április 5-én a bukaresti orosz nagykövetség tíz alkalmazottját utasították ki. Zaharova orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta akkor, hogy Moszkva ezt a lépést az Egyesült Államok és szövetségesei által az ukrajnai orosz „különleges hadművelet” lejáratására irányuló kampány részének tekinti.

A bolgár nagykövettel azt tudatták jegyzékben, hogy egyik alkalmazottjának kell távoznia Oroszországból. Az intézkedést Moszkva válaszlépésnek nevezte a bolgár félnek arra az áprilisban hozott „indokolatlan” döntésére, amely a szófiai orosz nagykövetség egyik diplomatáját nemkívánatos személynek nyilvánította.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment