Orosz agresszió: Kína részvételének fontosságát hangsúlyozta a békeerőfeszítésekben az ukrán külügyminiszter

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja Kétnapos látogatást tett Ukrajnában Li Huj, a kínai kormány eurázsiai különmegbízottja, akivel Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter tárgyalt szerdán Kijevben, kiemelve Kína részvételének fontosságát az Oroszország indította háború lezárását célzó béke-erőfeszítésekben.

Az ukrán külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélésen megvitatták az Ukrajna és Kína közötti együttműködés aktuális kérdéseit kétoldalú és nemzetközi szinten egyaránt, valamint a háború megállításának lehetőségeit. Kuleba kiemelte, hogy Ukrajna nem fogad el olyan javaslatokat, amelyek területeinek elvesztését vagy a konfliktus befagyasztását eredményeznék.

Külön hangsúlyozta Kína részvételének fontosságát az ukrán elnök békeképletének és a Fekete-tengeri gabonamegállapodásnak a végrehajtásában, valamint a nukleáris biztonság szavatolásában.

A harctéri fejleményeket illetően szerda este Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója közölte, hogy három helyi lakos – köztük egy ötéves kisgyermek – meghalt, ketten pedig megsebesültek a régióban lévő Zelenyivka faluban egy orosz támadásban.

Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője egy tévéműsorban arról számolt be, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az ukrán erők az elmúlt napban mintegy ötszáz métert nyomultak előre. „Az ellenség 456-szor lőtt állásainkra különböző kaliberű és típusú tüzérségi fegyverekkel és rakéta-sorozatvetőkkel, ezzel is megerősítve, hogy szó sincs lőszerhiányról, sajnos. Huszonöt összecsapás zajlott le a térségben és 12 légitámadás” – fejtette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy adatai szerint 107 orosz katona halt meg a Bahmutért vívott ütközetekben és 153 sebesült meg.

Orbán: Magyarország minden béketervet támogat
Magyarország, amely a béke oldalán áll, minden béketervet támogat, mert nem tudjuk, végül melyik visz sikerre, de ha nem tesszük meg az első lépést, sohasem jutunk el a békéig – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Senki sem tudja, milyen béketervnek lenne esélye a sikerre, Magyarország éppen ezért minden kezdeményezést támogat, és kész arra, hogy akár közvetítőként, akár a későbbi tűzszüneti tárgyalások helyszíneként eszköz legyen a békét keresők kezében – hangsúlyozta a miniszterelnök.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment