Sztrájk: a szakszervezet szerint a munkáltató valótlanságokat állít

jnt-securityAz Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete (ÉŐDSZ) szerint a Magyar Posta Zrt. (Posta) és a JNT Security Kft. (JNT) szerdai közös közleménye több valótlan állítást tartalmaz a JNT dolgozóinak sztrájkjával kapcsolatban. A szakszervezet közölte azt is: a sztrájkbizottság csütörtökön új megoldási javaslatokkal lép a nyilvánosság elé.

A Posta és a JNT  szerdán bejelentette, hogy pert indít az ÉŐDSZ, illetve egyes tisztségviselői ellen, mert a cégek álláspontja szerint folyamatosan valótlan, a közvéleményt félrevezető, a kft. rossz hírnevét keltő és üzleti érdekeit sértő állításokat tesznek a bértárgyalásokról és a sztrájkról. A JNT bíróság előtt vitatja a sztrájk jogszerűségét, és amiatt is az igazságszolgáltatáshoz fordul, hogy nem állapodtak meg a sztrájk alatt nyújtandó minimális szolgáltatásokról.

Az ÉŐDSZ csütörtöki közleménye szerint “értetlenül áll” a két cég közös közleménye előtt. Hangsúlyozzák, hogy a sztrájkhelyzet kialakulásáért a szakszervezet a JNT és a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt. vezetését tette felelőssé, ugyanakkor a Postával nem állt sem érdekvitában, sem munkaügyi jogvitában, ezért érthetetlen, hogy a Posta miért jelent meg a kiadott közlemény második aláírójaként.

Az ÉŐDSZ úgy véli, a szerdai közlemény, amellett hogy munkáltatói nyomás alatt akarja tartani a sztrájk szervezőit és résztvevőit, csúsztatásokkal és pontatlanságokkal is operál. A szakszervezet közleménye szerint “a JNT-nél jelenleg hatályos kollektív szerződés rendelkezéseivel összhangban, szerződésszerűen és jogszerűen járt el a bértárgyalások egyoldalú berekesztésével kapcsolatban”, aminek jogszerűségét a birtokában lévő első fokú bírósági végzés is alátámasztja.

Hangsúlyozzák, hogy a sztrájkbizottság a munkáltató új bérfejlesztési javaslata esetén azonnal kész az érdemi tárgyalásokra. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a sztrájk második napja elteltével a JNT vezetése nem ült le tárgyalni a sztrájkbizottsággal, pedig az egész nap a cég telephelyén várta az egyeztetés lehetőségét.

A szakszervezet szerint nem felel meg a valóságnak a munkáltató azon állítása sem, hogy az ÉŐDSZ saját bérfejlesztési javaslatát sem kívánta megtárgyalni a bértárgyalás keretei között. Emlékeztetnek: az ÉŐDSZ április kilencedikén személyesen, majd április tizedikén levélben adta át részletes bérfejlesztési javaslatát, az arra való reflektálásra a munkáltatónak először április 16-ig, majd még egy esélyként április huszadikáig adtak lehetőséget, azzal a kikötéssel, hogy azt a cég juttassa el a Posta Vagyonkezelő Zrt.-hez is, és kérték a tulajdonos válaszát is a javaslatra. A 2015. április huszonegyedikén megkezdett sztrájk bejelentésére az ezt követő hatástalan és eredménytelen munkáltatói és tulajdonosi jogkör gyakorlóinak elutasító válaszát követően került csak sor – szögezi le a szakszervezet.

Az ÉŐDSZ JNT-nél működő szervezete hétfő éjféltől határozatlan időre hirdetett sztrájkot. A szakszervezet kérése az alapbérek átlagosan öt százalékos növelése volt, valamint az, hogy a béren kívüli juttatásokat személyenként emeljék évi 22 ezer forintra. A munkáltató 1,5 százalékos átlagos alapbérnövelést javasolt, ami a későbbi tárgyalásokon 1,6 százalékra módosult.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment