Tavaly csak húszmillió forint kárt okoztak a graffitisek a vasútnak

Idén több mint húszmillió forintos kárt okoztak a graffitisek a vasútnak, a járművek külső és belső faláról tízezer négyzetmétert meghaladó felületről kellett firkákat eltávolítani — közölte a MÁV-Start.

A közlemény szerint az előző évekhez képest javuló tendencia tapasztalható. (Néhány éve még évi 700 millió forintot fordított a társaság a károk elhárítására. A -szerk- megj.) November végéig 1385 jármű belső felületeiről csaknem hétezer négyzetméternyi firkálást kellett letisztítani, ez a tavalyinak a négyötöde. Az idén 262 vasúti járművön majdnem 3500 négyzetméternyi külső felületet kellett megtisztítani, ami a tíz évvel korábbinak alig több mint az ötöde, és csaknem megegyezik az előző évivel.

A vasúttársaság a rongálások megelőzésére a vasútőri jelenléten túl egyre több járművön alkalmaz kamerákat, már a járműpark 12 százalékán van beépített kamerarendszer. Speciális antigraffiti réteg is védi a járművek több mint ötödét.

Magyarországon a graffitis rongálások a kár értékétől függően szabálysértésnek vagy bűncselekménynek minősülnek – emlékeztetett a közlemény. A vasúttársaság az idén 189 feljelentést tett graffitizés miatt.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment