A Turów bánya titka: nagyot romlott a Cseh-Lengyel viszony

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőLengyelország prágai nagykövetének visszahívását kezdeményezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő – közölte a varsói kormány szóvivője. A nagykövet korábban a lengyel-cseh vita tárgyává vált Turów bánya kapcsán a lengyel fél “empátiahiányát” említette a német sajtónak nyilatkozva.

Morawiecki döntéséről beszámolva, Piotr Müller lengyel kormányszóvivő megengedhetetlennek nevezte a Turów ügyében tett “szélsőségesen felelőtlen” nagyköveti nyilatkozatot. “Minden lengyel diplomatának a lengyel érdekekről kell gondoskodnia” – húzta alá Müller a Twitter közösségi fiókján.

A szóban forgó, a Deutsche Welle német rádió hírportáljának tett nyilatkozatában a prágai lengyel nagykövet úgy látta: a Turów körüli vita hátterében “az empátia hiánya, a megértés és a párbeszéd folytatására való hajlandóság hiánya áll, mégpedig elsősorban a lengyel oldalon”.

A diplomata egyúttal meggyőződését fejezte ki, hogy a vitát kölcsönös megegyezéssel oldják meg. Elmondása szerint “csak néhány részletkérdést” kell még tisztázni, ez pedig akár egy találkozó során is lebonyolítható.

A nagykövet, Miroslaw Jasinski, december 20-án lépett hivatalba. A két nemzet közötti kapcsolatok neves személyiségéről van szó: Jasinski ugyanis sok éven át vezető személyisége volt az 1981-ben megalakult, az antikommunista ellenzék együttműködését segítő Csehszlovák-Lengyel Szolidaritásnak. A rendszerváltás után, 2001 és 2005 között pedig a prágai lengyel kulturális intézet igazgatója volt.

A cseh határ közelében fekvő Turów felszíni lignitbányáról azt követően bontakozott ki vita Prága és Varsó között, hogy a lengyel kormány 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét. Prága attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést.

Az Andrej Babis korábbi miniszterelnök által vezetett cseh kormány 2020-ban bepanaszolta Lengyelországot az Európai Bizottságnál, majd az ügy az uniós bíróság elé került. Az EU Bírósága tavaly május végén elrendelte, hogy Lengyelország ideiglenesen függesszen fel minden tevékenységet a bányában. A felszólításnak Varsó nem tett eleget, ezért a bíróság szeptember végén az Európai Bizottságnak kifizetendő napi félmillió euró pénzbüntetésre kötelezte Lengyelországot.

A tavaly októberi, a Petr Fiala vezette kormány megalakulását eredményező csehországi képviselőházi választások miatt megszakított tárgyalásokat a felek november elején újították fel.

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment