Az EU 4,7 millió euróval támogatja a nigeri fegyveres erőket

EUCAP NigerAz Európai Unió belügyi tanácsa 4,7 millió euró (mintegy 1,8 milliárd forint) összegű támogatást hagyott jóvá az Európai Békekereten belül a nigeri fegyveres erők támogatására – tájékoztatott az uniós tanács.

A tanácsi közlemény szerint a támogatás célja, hogy a vonatkozó nemzetközi jog maradéktalan tiszteletben tartása mellett halálos erő kifejtésére tervezett katonai felszerelésekkel támogassa a nigeri fegyveres erőket.

Az intézkedés megerősíti a nigeri fegyveres erők műveleti kapacitásait azáltal, hogy a légierő hatékonyabb támogatása révén megkönnyíti a szárazföldi erők mobilitását, jelenlétét és biztonságát Niger legveszélyesebb területein. Ez növelni fogja Niger képességét területi egysége és önállósága megvédésére, valamint a növekvő terrorfenyegetéssel szemben polgári lakossága megóvására – írták.

A tanács egy másik, 297 ezer euró (mintegy 113 millió forint) értékű támogatási intézkedést is elfogadott a nigeri fegyveres erők katonai felszereléssel való ellátásának finanszírozására, valamint az eszközök megfelelő használatának, karbantartásának és tárolásának biztosítására.

Az két elfogadott intézkedés kiegészíti az Európai Békekeret által a nigeri fegyveres erők számára tavaly júliusban és idén márciusban elfogadott 65 millió euró összegű támogatást, ami az EU Nigerrel nemrégiben létrehozott katonai partnerségi misszióját (EUMPM) is finanszírozza.

A támogatási intézkedések tovább erősítik az EU és Niger közötti védelmi partnerséget, és az EU egyértelmű elkötelezettségét mutatják amellett, hogy támogassa Nigert a béke és a stabilitás megteremtésében az országon belül és a Száhel-övezet egészében – tették hozzá.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment