Az ország biztonságának és védelmének fejlesztésére indult projekt az NKE-n

Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE), a Ludovika Campus-projekt keretében felújított Ludovika szárnyépületeMagyarország biztonsága és védelmi képességei fejlesztésére irányuló, csaknem kétmilliárd forint összköltségű projekt indult a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán (HHK) – írta az egyetem.

Az “Alkalmazott katonai műszaki, had- és társadalomtudományi kutatások a nemzetvédelem, nemzetbiztonság területén a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon” címmel megvalósuló program január 1-jén indult, és 2024. december 31-én fejeződik be.

A program részeként kidolgozzák egy hagyományos és pilóta nélküli légijárművek számára integrált mintarepülőtér koncepcióját.
Mesterséges intelligenciát és virtuális technológiákat alkalmazó kiképzőrendszereket fejlesztenek. Foglalkoznak majd a 3D-es fémnyomtatás alkalmazási lehetőségeivel a katonai logisztikában és a hadiiparban.

A kutatócsoportok olyan területeket elemeznek majd “amelyek értelmezik Magyarország és Kelet-Közép Európa közvetlen környezetének haderőfejlesztési törekvéseit és a nemzetközi békét fenyegető kihívásait” – közölték. A programra a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból csaknem kétmilliárd forint áll rendelkezésre.

A program szakmai vezetője Földi László ezredes, az NKE HHK Műveleti Támogató Tanszékének egyetemi tanára – olvasható az NKE közleményében.


 

Kapcsolódó cikkeink

Leave a Comment